15:50 / 21.07.2020.

Autor: A.M./Hina

Mladi japanski sportaši trpe poniženja u utrci za olimpijskom slavom

Screenshot: YouTube @Human Rights Watch)

Screenshot: YouTube @Human Rights Watch)

Foto: - / -

U tjednu u kojem su trebale početi Olimpijske igre u Tokiju, Human Rights Watch je objavio izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša od strane svojih trenera.
U tjednu u kojem su trebale početi Olimpijske igre u Tokiju, Human Rights Watch je objavio izvještaj o fizičkom, seksualnom i verbalnom zlostavljanju mladih japanskih sportaša od strane svojih trenera.
Izvještaj pod naslovom "Dobio sam toliko udaraca, da ih ne mogu nabrojati - zlostavljanje djece sportaša u Japanu" dokumentira niz različitih načina zlostavljanja koja trpe djeca u japanskom sportu.
Više od 800 sportaša iz 50 sportova, uključujući olimpijce i paraolimpijce, sudjelovalo je u istraživanju provedenom između ožujka i lipnja.
U izvještaju se navodi kako su mali sportaši udarani po licu, zatim nogama, raznim predmetima poput palica, reketa ili bambusovih štapova, davljeni, lišeni vode, te seksualno zlostavljani i uznemiravani.
Kao rezultat zlostavljanja su zabilježeni primjeri depresije, doživotne traume, a nažalost, neki od sportaša su počinili samoubojstvo nakon što su pretrpjeli zlostavljanje.
- Sudjelovanje u sportu trebalo bi djeci pružiti radost igranja, kao i priliku za fizički i mentalni razvoj i rast, navodi se u izvješću.
- Međutim, u Japanu su nasilje i zlostavljanje često dio iskustva djeteta sportaša. Kao rezultat toga, sport je bio uzrok boli, straha i nevolja puno previše japanske djece.
Sportaši s kojima je Human Rights Watch razgovarao opisali su kulturu nekažnjavanja trenera koji zlostavljaju.
Japan je uveo reforme usmjerene na uklanjanje fizičkog kažnjavanja u sportu, poznatog kao "taibatsu", no Human Rights Watch utvrdio je da su te reforme neobavezne "smjernice" umjesto pravila, te da je napredak "neujednačen i nije nadziran, kao i da ne postoji obvezno izvještavanje o pritužbama zbog zlostavljanja.
- U našem izvješću pokazujemo da reforme provedene u 2013. nisu obvezne i nisu provedene, rekla je direktorica Human Rights Watcha Minky Worden za Deutsche Welle.
- Sve dok sportski savezi i škole štite trenere nasilnike, djeca neće biti sigurna, dodala je.
Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je priznao izvještaj Human Rights Watcha poručivši kako su "zloupotrebe bilo koje vrste suprotne vrijednostima olimpizma, koji poziva na poštovanje svih u sportu."
- vi članovi društva jednaki su u pravu na poštovanje i dostojanstvo, kao što svi sportaši imaju i pravo na sigurno sportsko okruženje - ono koje je pošteno, pravično i bez bilo kakvih oblika uznemiravanja i zlostavljanja, naveo je MOO.
Olimpijske igre u Tokiju trebale su se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine, no zbog pandemije koronavirusa pomaknute su za godinu dana.
"