Fantastična godina za mlade hrvatske hokejaše

24.12.2022.

21:02

Autor: Andrej Rašljanin/A.M./TVD2/HRT

Tin Alić

Tin Alić

Foto: HTV / HRT

Godinu na izmaku dugo će pamtiti naši mladi hokejaši do 20 godina. U Litvi su prošloga tjedna osvojili skupinu A druge divizije Svjetskog prvenstva i tako u tri mjeseca preskočili čak dva ranga natjecanja. Sljedeće ih sezone čekaju okršaji u prvoj diviziji, a Savez želi uspjeh generacije koja obećava iskoristiti za poboljšanje loših uvjeta, ali i zadržati talente na hrvatskom ledu.

Počelo je porazom od Nizozemske u produžetku, ali slijedile su pobjede nad Velikom Britanijom, Litvom i Španjolskom. U zadnjem kolu protiv Rumunjske - drama. Golom za 5:4 pet minuta prije kraja prekinuo ju je Vito Idžan.


- Protiv Rumunjske je bilo samo ako pobijedimo smo prvi i nakon 4:0 smo bili kao sigurni smo, onda su nas okrenuli, ali na kraju je Vito Idžan uspio na individualno kvalitetu zabit taj gol i eto, rekao je hrvatski U-20 reprezentativac Tin Alić.


- Mislim da ću najviše pamtiti pobjedu protiv Velike Britanije jer nije izgledala najteže po rezultatu, ali oni su bili sigurno veći favoriti od nas u toj utakmici, kaže Alex Dimitrijević.


Da zajedništvo može pobijediti i najvećeg favorita, zna dobro njihov trener Marko Sertić:


- Zbilja to neko zajedništvo, ta kemija se stvorila između igrača koja ih je u najtežim trenucima utakmica izvlačila i donosila pozitivan rezultat na kraju.

Posebno su zabljesnula braća Idžan. Vito igra u Češkoj, a na Prvenstvu je upisao četiri gola i četiri asistencije. Bruno igra u Švedskoj, a sa šest golova i četiri asistencije bio je najbolji napadač Prvenstva.


- Vito je odlučio na kraju tu zadnju utakmicu, zabio gol koji nas je odveo u skupinu više, a o Bruni Idžanu ćemo još slušati u budućnosti, erekao je trener U-20 reprezentacije Sertić.


A budućnost bi svakako izgledala ljepše s novim klizalištem. Savezu je želja da, uz postojeća na zagrebačkom Velesajmu i Šalati, nikne novo pod balonom na Utrini, za što je Grad raspisao natječaj.


- Mi smo se prijavili sa svim svojim projektima i papirima. 29.12. je otvaranje tih ponuda i nadam se da ćemo dobit potvrdnu informaciju da je to to i da ćemo u 1. mjesecu krenut u izgradnju novog klizališta, rekao je izvršni direktor Hrvatskog saveza hokeja na ledu Igor Jačmenjak.


Dotad se treba pripremiti za skupinu B Prve divizije. Ondje Hrvatsku čekaju Slovenija, Ukrajina, Italija, Poljska i Estonija.


- U novoj diviziji se moramo još više fizički pripremiti jer su tamo dečki koji imaju puno više leda imaju nego mi ovdje i treniraju svakodnevno i ta klizačka sprema će biti najbitnija, ali isto se trebamo držati zajedno i probat opstati, najavio je Tin Alić.


Možda se borba za opstanak pretvori u još jednu borbu za prvo mjesto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!