Mladi Zadranin za OI se priprema pod budnim okom Željka Mavrovića

25.08.2023.

07:00

Autor: Edi Škovrlj/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/A.V.

Petar Krešimir Knežević prvi je seniorski prvak hrvatske u boksu iz Zadra koji u svojoj kratkoj karijeri niže isključivo zlatne uspjehe. Trenutačno se priprema za prvenstvo Europe i Olimpijske igre, a u tome mu pomaže naš proslavljeni boksač i legenda Željko Mavrović. 

Ne štedi se vreća, znoj se cijedi. Stišću se zubi, tope se kilogrami. Boks je to.

- Pa evo sad po ljeti oko 2,5 do 3 kilograma po jednom treningu, otkrio je boksač Petar Krešimir Knežević

S 19 godina najmlađi je prvak države, i to dvostruki, naravno seniorski. Pritom prvi Zadranin kojemu je to pošlo za rukom. Polusrednja do 71 kg njegova je kategorija.

- Bio sam prije u ekipnim sportovima, košarka, nogomet. To mi je dosadilo. Htio sam sport u kojem sam ovisim o sebi tako da je boks došao na red i ostao.

Ne iznenađuje što je privukao pozornost i Šake sa Srednjaka. Sparing s mentorom Željkom Mavrovićem istodobno je i čast, povlastica i neprocjenjiva škola boksa.

- Stvarno se puno može naučiti što o boksu, što izvan boksa i Željko mi je zaista dao nezaboravne savjete, otkrio je Knežević. 

A i Željko se namučio. Mladi lavovi, nezadrživi. Na sparingu nema popuštanja. Krešimirova jedna u Željkov pleksus uzdrmala je i velikog šampiona.

- Pogodio si točno na pravo mjesto. Pitanje je bih li mogao nastaviti sljedeću rundu da je to bio pravi meč, rekao je Mavrović. 

Talenta imamo u svim sportovima, ekipnim i pojedinačnim. Podneblje i genetika rađaju šampione.

- Ako želiš biti u top svjetskoj priči, onda tu genetiku od djedova moraš oplemeniti asketizmom i odreći se puno stvari, otkrio je Mavrović. 

I Krešin otac dugo je u boksu. Boks smatra plemenitom vještinom. Ne strahuje za sina i ne propušta nijedan Krešin meč.

- Ja bih rekao da je boks po nekoj olimpijskoj ljestvici na 60./70. mjestu po ozljedama, procijenio je Petar Knežević

U Hrvatskoj je osvojio sve što se moglo, standardni je reprezentativac. Krešimirov sljedeći izazov su prvenstvo Europe, a onda i Olimpijske igre. Velike priče o ovom mladom, nadarenom boksaču, nema sumnje, tek slijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!