Nasljednica Blanke Vlašić, mlada Jana Koščak, ruši sve rekorde

27.01.2023.

19:52

Autor: Mirta Takač/TVD2/A.M./HRT

Jana Koščak

Jana Koščak

Foto: TVD2 / HRT

Lijepa sportska priča stiže iz Varaždina. Mlada atletičarka Jana Koščak u fokus javnosti dospjela je nakon što je srušila hrvatski rekord u skoku u vis u kategoriji mlađih juniora koji je čak 23 godine držala Blanka Vlašić. 

Upravo se vratila iz Beograda, gdje su naši atletičari sudjelovali na troboju nacija. Bolja od Jane bila je samo brončana sa seniorskog Europskog prvenstva Angelina Topić.


S preskočenih 1,90, rekord Blanke Vlašić srušila je za čak sedam centimetara. Na postolja i rušenje rekorda već je naviknuta - nakon skoka uvis, pada rekord i u skoku udalj, a prošlog vikenda i u utrci na 60 metara prepone. Tri državna rekorda u osam dana.


- Pa odličan je osjećaj, bilo koji rekord, istrčati bilo koji rekord, meni je to stvarno čast. Pogotovo dok je rekord od Blanke Vlašić, ili nekog takvog atletičara, ili sportaša. I da, dobar je osjećaj jer vidite da se isplatilo sve ono čega ste se odricali , zašto ste trenirali jako već dugo, izjavila je za HTV mlada Varaždinka.


Kompletna je sportašica, sedmobojka. Trener joj je otac, bivši desetobojac.


- Dakle, sedmoboj gdje stvarno morate biti sportaš u punom smislu riječi. Dakle, trkačke, bacačke i skakačke discipline. Teško je izdvojiti disciplinu koja je dobra. Trenutno je iskočio malo taj vis i tu se vidi možda taj nekakav potencijal, kaže Patrik Koščak.

S obitelji Vlašić još nisu kontaktirali.


- Nismo se čuli sa Vlašićima, ali mislim da bi bilo lijepo s njima se porazgovarati, pogotovo sa Blankinim tatom, jer on je stvarno stručnjak i dobar trener al... mislim, možda se čujemo jednoga dana, kaže Jana.


Osim što postiže vrhunske rezultate u sportu, Jana Koščak odlična je učenica 2. razreda gimnazije i ide na natjecanja iz geografije, kemije i engleskog.


- Držim do znanja, mislim da je to jednako bitno kao i zdravlje i sport, ozbiljna je mlada atletičarka.


Talent i rezultati privlače pozornost i otvaraju nove mogućnosti.


- Pa ima ponuda iz inozemstva, ali meni je plan ostati u Hrvatskoj. Ja bi htjela ovdje ostati isključivo zbog svojih prijatelja, obitelji i tate odnosno trenera i ovdje imam stvarno veliku podršku, a ne znam da li bi tako bilo u inozemstvu, pita se.


- Mislim da se radi samo isključivo o toj posvećenosti, dakle, vi kad imate pod nadzorom, i kad ste toliko posvećeni toj grupi, sad govorim atletičara, kada vodite brigu o svemu, apsolutno o svemu, nisam siguran dal oni mogu dobiti to negdje u svijetu. I onda vam to raste, tu se razvija taj rezultat, smatra Janin otac i trener Patrik


A dobrom rezultatu nadamo se i idućeg tjedna, kad će Jana prvi put nastupiti u seniorskoj konkurenciji na natjecanju u Estoniji. No sudeći po dosadašnjim rezultatima, možemo očekivati da ćemo je gledati na Olimpijskim igrama iduće godine u Parizu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!