Mlada jedriličarka niže uspjehe, a "krivac" za odabir sporta je barba Toni

23.08.2022.

12:18

Autor: Dorina Tikvicki/HRT/Vijesti u podne

Tea Peteh

Tea Peteh

Foto: HTV / HRT

Donosimo vam priču o upornosti i predanosti - jedriličarka Tea Peteh višestruka je viceprvakinja Hrvatske. Nedavno se sa svjetskog juniorskog prvenstva u Americi vratila s broncom, a sljedeći je cilj olimpijsko odličje.

Tea Peteh jedrenjem se počela baviti prije 10 godina, a najnovija bronca potvrda je njezina talenta i prvo svjetsko odličje za Hrvatsku u kategoriji juniora nakon 2006. kad ga je osvojila  olimpijka Tina Mihelić.

- Svatko tko osvoji medalju u juniorskom uzrastu je potvrda da ima talent i predispozicije i sad je samo na sportašu da odluči raditi, rekla je Tina Mihelić, trenerica.

- Kad je bio zadnji dan i kad sam došla na postolje meni je u biti tad tek sjelo i tad je bio osjećaj onako "wow"!, kaže Tea Peteh. iz Jedriličarskog kluba Uljanik.

Starija sestra, višestruka prvakinja Hrvatske u individualnim plivačkim disciplinama, sada trenerica plivanja, Tein je uzor.

- Tea svakako zaslužuje sve pohvale i što se tiče odnosa prema radu na treninzima, i u školi i sve stvarno samo riječi hvale!, govori sestra Matea.

Teina obitelj živi od poljoprivrede i vezana je za zemlju. Stoga je, kaže mama Marica, prateći mlađu kćer u jedrenju trebalo svladati i tu nepoznanicu - more!

- Pa prvo sam morala svladati da će biti sama na moru. To mi je bio najstrašniji trenutak. I da ona voli valove, to mi je bilo najteže. Tea je dijete koje treba poželjeti, rekla je mama Marica.

Prva jedriličarska iskustva stekla je u rovinjskom Klubu Maestral, a "krivac" za odabir sporta, strastveni je jedriličar, danas 86-godišnji Tein barba Toni.  

- Da, ja sam najprije mislio sestru uključiti. Ali ona je već jako zagrizla u plivanje i nisam uspio. Onda sam rekao - sljedeća - ne smijem zakasniti!, kaže Anton Peteh.

Iduće godine Tea planira na europsko i svjetsko prvenstvo u svojim klasama, a dugoročni je san - nastup na Olimpijskim igrama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!