13:28 / 11.04.2020.

Autor: Hina

Mlada hrvatska plivačica otišla u SAD, a san joj je nastupiti u Tokiju

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Malo mi fali do olimpijske norme, san mi je nastupiti u Tokiju, kazala je za podcast "I ja sam sportaš" mlada i nadarena hrvatska plivačica Matea Sumajstorčić (21).
Malo mi fali do olimpijske norme, san mi je nastupiti u Tokiju, kazala je za podcast "I ja sam sportaš" mlada i nadarena hrvatska plivačica Matea Sumajstorčić (21). 

Iako pliva i 400 i 800 i 1500 metara slobodnim stilom, članica zagrebačke Mladosti Sumajstorčić se odlučila posvetiti disciplini u kojoj je najuspješnija, a to je na 1500 metara slobodno.
- Istina, plivam sve tri discipline, ali odlučila sam se posvetiti onoj najdužoj, na 1500m slobodno, jer sam u njoj najuspješnija. Upravo na 1500m slobodno sam isplivala B normu za Olimpijske igre i vjerujem da mogu uhvatiti i A normu i plasirati se u Tokio, kazala je Matea koja se za ostvarenje A olimpijske norme i vratila s fakulteta u Americi.
- Nakon završene srednje škole odlučila sam se otići na fakultet u Ameriku i tamo nastaviti s plivanjem. Iskreno, ovdje bi mi bilo veoma teško uskladiti svakodnevne višesatne treninge s polaganjem fakulteta, a nisam htjela odustati od akademskog puta. U Americi je sve dosta dobro posloženo za sportaše i lako se usklade obaveze. U desetom mjesecu prošle godine, nakon dvije godine završenog fakulteta, vratila sam se u Hrvatsku kako bih se spremila da pokušam isplivati A normu za koju mi je potrebno 16 sekundi brže vrijeme, što u disciplini od 1500 metara nije puno. Cijela ova situacija s odgađanjem natjecanja i nemogućnošću treniranja mi je malo poremetila planove, no ne odustajem od svojeg sna da odem na Olimpijske igre.
Na Olimpijske igre već se kvalificirao mladi hrvatski plivač, osvajač svjetskog juniorskog zlata i svjetski juniorski rekorder na 1500 metara slobodnim stilom, Franko Grgić.
- Franko je stvarno odličan i vjerujem da u budućnosti može doći i do olimpijske medalje. Nažalost je već duže vremena izvan vode zbog zdravstvenih razloga tako da je njemu ova odgoda Igara dobro došla kako bi se uspio što bolje pripremiti i otplivati kako zna i može, zaključila je Sumajstorčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!