18:51 / 26.09.2020.

Autor: Hrvoje Gunjača/Sport/TVD 2

Mlada hrvatska atletska senzacija: Tek sam na početku!

-

-

Foto: - / -

Duplantis je sa 20 godina svjetska senzacija, a jedan njegov vršnjak za sada je senzacija u Hrvatskoj.
Duplantis je sa 20 godina svjetska senzacija, a jedan njegov vršnjak za sada je senzacija u Hrvatskoj. U mjesec i pol dana donio je u svoj Knin pet prestižnih naslova s domaćih i međunarodnih atletskih natjecanja. Za sljedeću godinu Marko Čeko priželjkuje ostvarenje velikog sna - nastup na Olimpijskim igrma u Tokiju!

Pokorio je atletsku Hrvatsku s 3 zlata u tri discipline, preskočio preko 8 metara. Pobijedio na Hanžekovićevu memorijalu. Na kraju sezone iz snova, donio je Marko Čeko Lijepoj našoj iz Rumunjske jedino zlato s Prvenstva Balkana! U skoku u dalj! I broncu na 200 metara.

- Gdje sam bio prezadovoljan jer skakač u dalj, koji uzme medalju u sprintu na nekom velikom natjecanju, je jako velika stvar, kaže Čeko.

Nakon velikih ostvarenja na natjecanjima, na redu je jednomjesečni odmor. No ni blizu onakav kakvog zamišljamo mi obični smrtnici! Medalje su pohranjene na sigurno, misli putuju ka novim izazovima!

- Vrlo je jednostavan cilj za 2021. - znači je biti samo malo bolji! On samo malo ako bude bolji, to sad više nije nikakva tajna - to su svjetska prvenstva, olimpijske igre i europska prvenstva itd. Sam nastup na Dijamantnoj ligi, gdje je on nastupao s najboljim atletičarima svijeta - i gdje je dobro nastupio - je dokaz da je on tu, rekao je trener AK "Sveti Ante, Knin" Dražen Lasić.

Zbog ostvarenja u sprinterskim disciplinama i skoku u dalj, već je dobio nadimak - hrvatski Carl Lewis. Mediji ga opsjedaju! No, iako često u zraku, 20-godišnji student kineziologije kao osoba je - čvrsto na tlu!

- Tek sam na početku! Ljudi su već navikli slušati sportaše na početku, koji su se nazivali hrvatski Bolt, hrvatski Modrić, hrvatski - Carl Lewis! I na kraju od tih sportaša, na žalost, nije bilo ništa. Ja bi volio da trajem još dosta godina. Da ne budem priča koja je trajala samo jednu sezonu - dvije, govori Čeko.

Atletska priča o Marku Čeki traje već 12 godina. Od samog je početka nagovještavala - zlatni sjaj!

- Kao i svako dijete kad dođe na prvi trening - povučeno, mirno, tiho, ali - odmah se vidjelo da će biti dobar sportaš, da je dobar kao osoba. I da je brz, da je nadaren - to se odmah moglo vidjeti iz prvih dana njegovih treninga, govori Josip Tuka iz AK "Sveti Ante, Knin".

Red, rad, znoj i odricanja! Time je popločana Markova staza do uspjeha.

- Što se tiče tih mojih vršnjaka, izađem ja vani. Ali, odem prvi kući!, kaže Čeko.

A u mjesecu odmora, kaže, možda jednom ipak ode doma - posljednji!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!