Ministrica Brnjac otvorila Europski tjedan sporta

23.09.2022.

19:29

Autor: K.L./Hina

Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta

Foto: Lovro Domitrovic / PIXSELL

U petak su u Hrvatskoj službeno započele aktivnosti vezane za Europski tjedan sporta, a na svečanosti održanoj na Strossmayerovom trgu u Zagrebu otvorila ga je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Inicijativa za održavanje Europskog tjedna sporta započela je prije osam godina kada je Europska komisija odlučila odgovoriti na negativne trendove bavljenja tjelesnom aktivnošću građana, a Hrvatska se odmah priključila ovoj inicijativi.

Kroz cijeli tjedan Ministarstvo turizma i sport organizira niz aktivnosti kojima se nastoji pokazati da se sportom može baviti svugdje i u svako vrijeme te da je svaka, pa i najmanja tjelesna aktivnost važna. U osam godina je kroz programe Europskog tjedna sporta sudjelovalo više od 200.000 građana na na više od 300 događaja.

- Jedan od strateških ciljeva Vlade Republike Hrvatske je uključivanje što većeg broja naših građana u sportske aktivnosti, a posebno se to odnosi na djecu i mlade. Zbog toga se ulaganje u sport povećalo za više od sto posto, a kontinuirano su rasla ulaganja i u vrhunski sport za krovna sportska udruženja i nacionalne sportske saveze, ali isto tako i za sportsku infrastrukturu kako bismo sport učinili što dostupnijim svima, rekla je ministrica Brnjac te zahvalila svim partnerima koji su se i ove godine uključili u Europski tjedan sporta kao i ambasadorima koji su svima inspiracija za aktivniji i zdraviji život.

- Trenutačno je u fazi donošenja i novi Zakon o sportu kojim će se napraviti još dodatan iskorak, a posebno važno je što će se njime omogućiti i dodatna pomoć za podršku lokalnom sportu, dodala je Brnjac.

U sklopu otvorenja Europskog tjedna sporta, zahvaljujući partnerstvu s Hrvatskim sportskim plesnim savezom, građani su imali prilike naučiti plesne korake, testirati svoje motoričke sposobnosti za bavljenje sportskim plesom, pojedinačno i u paru, te sudjelovati u mini plesnom natjecanju i pokazati svoje plesno umijeće.

Ministarstvo turizma i sporta promoviralo je i novu inicijativu Europske komisije "HealthyLifeStyle4All", kojoj je pristupila i Hrvatska, a kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Građani su stoga imali priliku potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

U subotu je na rasporedu Nacionalni sportski dan koji će biti održan u Sportskom selu na zagrebačkom Jarunu od 11 do 16 sati, te BeActive Night kojoj je ove godine domaćin Karlovac, a program na Šetalištu dr. Franje Tuđmana započinje u 20 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!