14:31 / 03.02.2021.

Autor: I.Ž.K./Hina

Mihovil Španja najbolji paraolimpijac desetljeća

Mihovil Španja

Mihovil Španja

Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

Hrvatski plivač Mihovil Španja izabran je za "Paraolimpijca desetljeća", u izboru kojim su Hrvatski paraolimpijski odbor i Allianz Hrvatska obilježili deset godina suradnje.

Kako bi izabrali paraolimpijca koji je ostavio najveći trag u proteklom desetljeću, povodom desete obljetnice svoje suradnje, pokrenut je projekt “Paraolimpijac desetljeća” u sklopu kojega je pozvana javnost da svojim glasom podrže najbolje sportaše s invaliditetom proteklog desetljeća.

Nominirani su svi paraolimpijci koji su u proteklih deset godina osvojili medalju na paraolimpijskim igrama, a to su Bruno Bošnjak, Branimir Budetić, Helena Dretar-Karić, Darko Kralj, Anđela Mužinić, Sandra Paović, Mikela Ristoski, Dino Sokolović, Velimir Šandor, Mihovil Španja i Zoran Talić. Naš najuspješniji plivački paraolimpijac Španjo pobijedio je sakupivši 33 % glasova.

Španja je osvajač brojnih medalja na paraolimpijskim, europskim i svjetskim plivačkim natjecanjima te višestruki europski i svjetski rekorder. U prošlom desetljeću je ostavio veliki trag osvajanjem paraolimpijske bronce 2012. u Londonu, nakon čega je završio uspješnu sportsku karijeru. Bila je to njegova četvrta paraolimpijska bronca nakon što je prve tri osvojio u Ateni 2004.

- Osim što mi je osobno jako drago jer je riječ o glasu naroda, ovo priznanje je prava promocija paraolimpizma u Hrvatskoj i svih mojih kolega sportaša koji su na najvećim međunarodnim natjecanjima postizali vrhunske rezultate i time ušli u almanahe hrvatskog sporta. Ponavljam kako je bila prava privilegija ući u društvo najboljih i time je nagrada još vrjednija. Također želim zahvaliti Hrvatskom paraolimpijskom odboru i Allianzu koji su me kandidirali i treneru Deanu Kontiću koji je esencijalan dio svih mojih uspjeha, istaknuo je Španja.

- Veliko hvala svima koji su mi dali svoj glas. On je ujedno i odgovornost da i dalje nastavim zastupati prava sportaša s invaliditetom kako bi bili što prepoznatljiviji u našoj javnosti. Siguran sam kako ćemo zajedničkim snagama u tome i uspjeti. Našim paraolimpijcima koji su ostvarili norme za Tokio, kao i njihovim trenerima, želim uspješne pripreme i što bolje plasmane na Igrama, dodao je 36-godišnji Dubrovčanin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!