10:15 / 03.12.2020.

Autor: I.L./HRT/DJH

Mihovil Španja: Film je moja 27. najsjajnija medalja

11.9.2012., Stradun, Dubrovnik - Doček osvajača brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu Mihovila Španje (Grgo Jelavic/PIXSELL)

11.9.2012., Stradun, Dubrovnik - Doček osvajača brončane medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu Mihovila Španje (Grgo Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Film je svevremenski i šalje poruku izvan sportskih okvira.
Danas se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom na našem Drugom programu večeras u 21 sat bit će prikazan dokumentarni film Skrivena strana medalja. U njemu se govori o Mihovilu Španji - hrvatskom plivaču, višestrukom nositelju zlatnih, srebrenih i brončanih odličja s brojnih natjecanja u kategorijama osoba s invaliditetom.

➡️ Premijera filma o Mihovilu Španji: Skrivena strana medalja

U Dobro jutro, Hrvatska gostovala je Dubravka Carnerud, redateljica i producentica filma, a putem Skypea iz Dubrovnika se uključio Mihovil Španja.

- Govorio sam prije četiri godine kada je bila premijera filma u Dubrovniku i Zagrebu da je to moja 27. najsjajnija medalja koja postoji jer film ne samo da je zaokružio moju sportsku karijeru nego i moj život. Spomenuli ste da sam glavni lik filma, ali ima jako puno glavnih likova u ovom filmu. Osim mene tu je naravno prva moja pokojna majka, trener Dean Kontić, ali naravno tu bih istaknuo da sam sretan da film dolazi na male ekrane zahvaljujući naporima redateljice i njezinog kolege direktora fotografije i montažera Miše Sorića, rekao je Španja.
Dubrovački plivač, koji je u dobi od šest mjeseci obolio od dječje paralize, sportsku je karijeru zaključio s 26 medalja osvojenih na svjetskim i europskim prvenstvima te na Paraolimpijskim igrama te nosi titulu najtrofejnijeg hrvatskog sportaša.

- Poznat sam da sam kritičan u zastupanju prava osoba s invaliditetom, posebno sportaša s invaliditetom, zajednici kojoj sam sam pripadao gotovo 15 godina. Zaista ne možemo puno sportaša s invaliditetom vidjeti u medijima. Sigurno i ovaj film pridonosi promjeni općenito percepcije koju javnost ima prema sportašima s invaliditetom. Film se između ostalog zasnivao na mojim pripremama pred odlazak na Paraolimpijske igre u Londonu. Netko tko i ne prati sportske teme može dobiti uvid je li to za što smo se pripremali dovoljno profesionalno i može li se staviti u kontekst vrhunskog sportaša bez obzira na to što se radi o sportašu s tjelesnim invaliditetom. Film je svevremenski i šalje poruku izvan sportskih okvira da se može doći do cilja ako postoji volja i jasna vizija onoga što želiš u životu, istaknuo je Španja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!