20:24 / 08.05.2021.

Autor: A.M./Hina

Mihaljević odustao zbog ozljede, pobjeda Rumunja Toadera

Bacački kup uSplitu: Pobjeda Rumunja Toadera

Bacački kup uSplitu: Pobjeda Rumunja Toadera

Foto: TVD2 / HRT

Ozljeda vrata spriječila je nastup hrvatskog rekordera u bacanju kugle Filipa Mihaljevića na Europskom bacačkom kupu kojem je domaćin Split, a na natjecanju održanom u amfiteatru antičke Salone slavio je rumunjski kuglaš Andrei Toader s hicem od 20,83 metra, čime je postavio novi osobni rekord.

Toader je pobjednički hitac bacio u drugoj seriji, nadmašivši drugoplasiranog Portugalca Francisca Bela, koji je u prvoj seriji bacio kuglu do 20,47 m. Treći je bio Britanac Scott Lincoln s hicem od 20,25 m.

Filip Mihaljević, brončani s posljednje dvoranskog EP-a u poljskom Torunju, vrijedio je za jednog od favorita za pobjedu, jer je od svih prijavljenih bacača imao najbolji rezultat u ovoj sezoni (21,31 m), ali zbog ukliještenog živca u vratnom dijelu kralježnice nije mogao nastupiti.

U subotu su se u Saloni natjecale i bacačice kugle. Pobijedila je Njemica Sara Gambetta sa 18,86 metara, ispred Bjeloruskinje Alione Dubickaje (18,79 m) i Turkinje Emel Dereli (18,29 m).

Najbolji rezultat prvog dana natjecanja ostvario je njemački bacač koplja Johannes Vetter, koji je pobijedio hicem od 91,12 metara. Drugi je bio Moldavac Andrian Mardare (86,66 m), a treći Bjelorus Pavel Mialeška (82,55 m).

U neizvjesnom natjecanju bacača kladiva slavio je Turčin Ešref Apak hicem od 75,99 metara. Britanac Chris Bennett (75,36 m) bio je drugi, a Francuz Yann Chaussinand treći (74,54 m).

U nedjelju će se za medalje u seniorskoj konkurenciji natjecati bacačice diska, koplja i kladiva, ali bez nastupa Sandre Perković i Sare Kolak. U konkurenciji bacačica diska Hrvatsku će predstavljati darovita Marija Tolj, koja među prijavljenim natjecateljicama ima treći rezultat u ovoj sezoni (63,39 m).

Seniori će se natjecati samo u bacanju diska, a Hrvatsku će predstavljati Martin Marković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!