Ruski vozač Formule 1 osniva zakladu za pomoć suspendiranim sportašima

09.03.2022.

15:36

Autor: I.Ž.K./HRT/Hina

Nikita Mazepin

Nikita Mazepin

Foto: Hamad I Mohammed/File Photo / REUTERS

Ruski vozač Formule 1 Nikita Mazepin, s kojim je momčad Haas raskinula ugovor zbog ruske invazije na Ukrajinu, osniva zakladu za pomoć sportašima koji se ne mogu natjecati zbog rata ili politike.

Mazepin je rekao da će se zaklada "Mi se natječemo kao jedan" financirati novcem koji je Uralkali, ruska tvrtka za proizvodnju kalija u vlasništvu njegova oca milijardera Dmitrija Mazepina, platila Haasu.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) priopćila je da ruski i bjeloruski vozači i dalje mogu sudjelovati u natjecanjima, ali ne uz obilježja svojih država.

Mazepin je rekao da je to namjeravao učiniti, navodeći primjer tenisača Daniila Medvjedeva kojemu je dopušteno da nastavi igrati, ali ne pod ruskom zastavom.

Rekao je da nije odustao od svojih snova o natjecanju u Formuli 1 i da će ostati pripravan za svaku priliku te da ne planira tražiti licenciju od druge zemlje.

Zaklada, čije ime podsjeća na inicijativu Formule 1 "Utrkujmo se kao jedan" za promicanje raznolikosti i jednakih prava, započela bi pomaganjem ruskim paraolimpijskim sportašima poslanim kući s Igara u Pekingu, dodao je.

- Zaklada će dodijeliti sredstva onim sportašima koji su proveli život pripremajući se za olimpijske igre ili paraolimpijske igre ili druge vrhunske sportske događaje samo da bi otkrili da im je zabranjeno natjecanje i da su kolektivno kažnjeni samo zbog putovnica koje su posjedovali, poručio je ruski vozač.

Nikita Mazepin, koji bi ove godine bio jedini ruski vozač Formule 1 i čiju je karijeru financirao njegov otac, rekao je da zaklada planira pomoći sportašima iz svih zona sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!