11:49 / 27.10.2018.

Autor: I.L.K./Hina

Mayer i Asher-Smith najbolji u Europi, Perković nije ušla u uži izbor

-

-

Foto: - / -

Britanka Dina Asher-Smith je na Europskom prvenstvu u Berlinu osvojila tri naslova prvakinje: na 100, 200 i u štafeti 4 x 100m.
Novi svjetski rekorder u desetoboju Francuz Kevin Mayer proglašen je najboljim atletičarom Europe, dok je u ženskoj konkurenciji ta nagrada pripala Britanki Dini Asher-Smith na svečanosti koju je Europska atletska federacija organizirala u petak navečer u Lausannei.

Mayer je treći francuski atletičar koji je osvojio ovu titulu nakon Christophea Lemaitrea 2010. i Renauda Lavilleniea 2014. i prvi desetobojac od Tomasa Dvoraka iz Čehoslovačke 1999. Uz Mayera, u užem su izboru bili svjetski i europski prvak na 200m Turčin Ramil Gulijev, europski prvak na 1.500m i 5.000m Norvežanin Jakob Ingebrigtsen i prvak Europe u skoku s motkom Šveđanin Armand Duplantis.
Mayer je sezonu počeo osvajanjem naslova svjetskog prvaka u sedmoboju u Birminghamu, na EP u Berlinu je ostao bez medalje zakazavši u skoku u dalj, ali je onda na mitingu u Talenceu u rujnu srušio svjetski rekord u desetoboju koji je do tada držao Ashton Eaton osvojivši 9.126, 81 više od Amerikanca.

Britanka Dina Asher-Smith je na Europskom prvenstvu u Berlinu osvojila tri naslova prvakinje: na 100, 200 i u štafeti 4 x 100m. Ona je četvrta Britanka kojoj je pripala ova nagrada nakon Sally Gunnell 1993., Kelly Holmes 2004. i Jessice Ennis-Hill 2012. Asher-Smith je u izboru pobijedila najbolju atletičarku u Europi prošle sezone Grkinju Ekaterini Stefanidi i europsku, svjetsku i olimpijsku pobjednicu u sedmoboju Belgijku Nafissatou Thiam.
Na širem popisu atletičarki među nominiranima je bila i Sandra Perković. Najbolja hrvatska sportašica ove je sezone slavila na 11 od 13 natjecanja u bacanju diska, peti put zaredom osvojila je naslov europske prvakinje, a ima sedam najdužih hitaca ove sezone, međutim nije ušla u uži izbor.
Dodajmo kako su i Perković i Mayer nominirani i za najbolje atletičare svijeta, a pobjednike će Međunarodna atletska federacija (IAAF) proglasiti početkom prosinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!