Mateša: Sport je u 2020. pokazao da je jači od pandemije

31.12.2020.

12:26

Autor: A.M./HRT

default error photo
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša dao je veliki intervju za Hrvatski radio na kraju godine u kojoj je cijelo društvo, pa tako i sport, bilo pod velikim kušnjama i izazovima.
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša dao je veliki intervju za Hrvatski radio na kraju godine u kojoj je cijelo društvo, pa tako i sport, bilo pod velikim kušnjama i izazovima.

- Pri kraju smo jedne vrlo čudne godine, koja je ostavila dubok trag na svijet sporta, kroz otkazivanje velikih natjecanja, poput EP-a u nogometi i OI-ja u Tokiju. S druge strane, veseli me da su naši sportaši i sportašice pokazali da su jači od korone, jači od pandemije, trenirajući u nemogućim uvjetima postizali su jako dobre rezultate.

O odgodi Olimpijskih igara u Tokiju kaže:

- To nas je sve neugodno iznenadilo. U sportskom dijelu to je poremetilo natjecateljski ritam svih sportaša i sportašica. Stavilo nas je u situaciju da ćemo u razmaku od sedam mjeseci imati ljetne i zimske Olimpisjke igre, krajem srpnja i u kolovozu Tokio, a potom početkom 2021. zimske Igre u Pekingu. To će biti ogroman posao za HOO u vremenu kraćem od jedne godine.

- Svi u MOO-u bili su koncentrirani na to da se Igre dogode, no prateći pandemiju zaključili su da je to stvarno nemoguće, jer se 50-ak posto sportaša kvalificiralo, a ostatak nije, odgoda Igara za godinu dana bila je jedina mogućnost.

O zaštiti sportaša od korone Mateša kaže:

- Pripreme MOO-a idu u pravcu zaštite sportaša od korone, i u kombinaciji sa cjepivom to će biti prihvatljivo. Neće biti kao inače, ali bitno je da sportaši budu zaštićeni.


I bez gledatelja već je riječ o 80 do 90 tisuća ljudi na OI-ju...

- Mislim da će gledatelja biti. Japanci su to testirali na baseballu, krenuli su s manjim brojem gledatelja pa su išli do punog kapaciteta, tako da mislim da će gledatelja na Igrama biti. Ovo je ogroman izazov, ovo je situacija s kojom se nitko nikad nije sreo.    

O Kolindi Grabar-Kitarović u MOO-u:

- To je vrlo značajno za Hrvatsku, dugoročno sigurno korisno. Ona ima veliko povjerenje predsjednika Bacha, odmah je ušla u najznačajniju komisiju MOO-a, koja se bavi dodjelom domaćinstva Igara, ona će napredovati još u toj organizaciji.

Što Mtaeša misli o hrvatskom sportu, HOO-u i 2020. godinie?

- Rekao bih da je sport pokazao da je jači od pandemije, usprkos svim problemima vezanim uz trenažne procese i otkazivanja natjecanja. Imali smo i u ovoj godini odlične rezultate, od srebra rukometaša, trećeg mjesta Tončija Stipanovića na SP-u, pa sve ono što se događalo kasnije u judu i taekwondou, braća Sinković, na koje smo već navikli, Filip Zubčić, mala Zrinka Ljutić, jedno jako lijepo iznenađenje.... Imamo gimnastičare i gimnastičarke u Mersinu, i na kraju kruna svega božićni poklon rukometašica naciji na kraju godine... Ističe probleme s organizacijom velikih multišportskih natjecanja:
- Multišportske priredebe su uvijek najveći izazov. Ogromna je razlika prvenstvo u jednom sportu i događaji poput OI-ja, jer tu je puno involviranih federacija, različiti tipovi natjecanja, to je pouno kompliciranije.

Hoće li se prvenstva normalizirati?

- Mislim da hoće, ova situacija ne može trajati unedogled. Bit će dostupno nekoliko vrtsa cjepiva, mislim da se vidi kraj svega toga.

O povijesnom uspjehu rukometašica kaže:

- One su pokazale jedno zajedništvo, koje je zapravo najljepši dio sporta. Da, rezultat je povijestan, no način na koji one međusobno i s izbornikom funkcioniraju, njihovo veselje, to je ono što je Hrvatsku oduševilo. Nama je jako stalo da ženski sport napreduje, imamo i posebne programe za ženske ekipne sportove, drago mi je da se ovo dogodilo.

Poslušajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!