09:37 / 13.04.2020.

Autor: Marko Miličić /HRT

Mateša: Radimo na mogućnostima treninga za vrhunske sportaše

Zlatko Mateša (Goran Stanzl/PIXSELL)

Zlatko Mateša (Goran Stanzl/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša bio je gost u programu Radio Splita.
Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša gostovao je u programu Radio Splita. U razgovoru s Markom Miličićem govorio je o mogućim ekonomskim posljedicama na sport i ostale gospodarske djelatnosti, a osvrnuo se i na prilagodbu na novi termin Olimpijskih igara.

- Svima nama je pandemija koronavirusa promijenila uobičajene živote, snažno je utjecala na sve aspekte hrvatskog društva, pa tako i na sport. Već tjednima se ništa ne događa na sportskim borilištima, sportaši su kod kuće, baš kao i ostali građani i i slušaju preporuke Nacionalnog stožera. Implikacije su kako na sportskom planu, tako i na ekonomskom, rekao je Mateša u razgovoru za Hrvatski radio.

Vlada RH je prošloga tjedna podržala mjere SDUŠ-a kojima će se 40 milijuna kuna prenamijeniti za očuvanje radnih mjesta u sportskim kolektivima, a krovne sportske organizacije nastoje pomoći sportu i na druge načine.

- Preko našeg ureda za Europske fondove i ureda Europskih olimpijskih odbora izrađen je dokument koji je predložen Europskoj komisiji i temeljem kojeg očekujemo da će se sredstva iz tzv. SURE programa, koji zahvaća i Hrvatsku, djelomično moći koristiti i za sport. S druge strane, mjere koje je u međuvremenu poduzeo SDUŠ na čelu s gospodinom Tomislavom Družakom trebale bi omogućiti barem preživljavanje sporta u organizacijskom smislu dok se natjecanja ponovno ne pokrenu, rekao je čelni čovjek hrvatskog sporta.

- Što se tiče Tokija i premještanja Igar na iduću godinu, tu nemamo nikakvih većih problema. Stipendije svim kandidatima za Olimpijske igre i trenerima normalno se isplaćuju i s te strane ne očekujem nikakav problem. Bitno je da svi oni budu zdravi i jednom kad opet uđu u trening da se na najbolji način pripreme za Olimpijske igre, kaže Mateša.

Kada će vrhunski sportaši opet moći trenirati? Je li se kontaktirao Nacionalni stožer? Nije baš trenutak za masovne treninge, ali vrhunski sportaši ipak moraju održavati formu...

- Mi smo inicirali i SDUŠ je uputio zamolbu Stožeru civilne zaštite da razmotri mogućnost treninga određenih skupina vrhunskih sportaša koje po svom načinu odvijanja ne predstavljaju nikakvu ugrozu. Primjerice, ne vidimo problem u tome da Damir Martin i braća Sinković veslaju ili da Sandra Perković sama sa svojim trenerom odrađuje svoje treninge. Tu ne vidimo neku posebnu ugrozu, čak se i može ta socijalna distanca održavati. Vidjet ćemo kakva će biti odluka Nacionalnog stožera i sukladno njoj ćemo postupiti, izjavio je Mateša.

Cijeli razgovor Marka Miličića sa Zlatkom Matešom poslušajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!