Mateša o fantastičnim rezultatima u ovoj godini i očekivanjima od 2023.

27.12.2022.

17:44

Autor: Lovorko Magdić/HRT/HR/Sport i glazba/I.L.

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

- Naši sportašice i sportaši postigli su fantastične rezultate u velikom broju sportova i dokazali vitalnost hrvatskog sporta i pozicioniranje na jednoj od najviših ljestvica uspjeha, posebno u odnosu na broj stanovnika ili bruto domaći proizvod. To nas veseli, rekao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša u tradicionalnom godišnjem intervjuu za Hrvatski radio za emisiju "Sport i glazba".

- Ono što je naša glavna uloga, a to je da financiramo programe nacionalnih sportskih saveza, kraj je godine i to je sve obavljeno. Svijet je suočen s kriznim situacijama koje se reflektiraju na svijet sporta, prije svega mislim na agresiju Rusije na Ukrajinu. Prerano je još govoriti o Parizu 2024., no ako se ovo nastavi, možda će se morati donijeti odluke koje neće biti popularne za ruske i bjeloruske sportaše.


Osvrnuo se Mateša i na osvajanje brončane medalje na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. 


- Pokazalo se koliko sport, ta reprezentacija, igrači i izbornik znače za hrvatski narod. To je dokaz snage sporta i značaja sporta. Sport su emocije. Moram istaknuti ulogu ministrice turizma i sporta koja prepoznaje vrijednost sporta u širem smislu. Mi smo mala zemlja po broju stanovnika, a sad si možete zamisliti slušao je našu himnu, vidio je naše kockaste dresove, naše igrače, našeg izbornika... To je to, to ne možete platiti. Nema PR agencije koja to može pokriti. 

Kolinda Grabar-Kitarović i Zlatko Mateša na SP-u

Kolinda Grabar-Kitarović i Zlatko Mateša na SP-u

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Hrvatski sabor većinom glasova donio je novi Zakon o sportu kojim se, između ostalog, uvodi kategorizacija sportova, jedinstvena nacionalna stipendija vrhunskim sportašima i trajna naknada za trenere osvajače medalja.


- U idućoj predolimpijskoj godini najveći značaj ima donošenje Zakona o sportu i početak njegove primjene. Bitno poboljšava mnoge aspekte u sportu, a u korist sportašica i sportaša. Mogao bi to biti veliki iskorak. Izdvajanja za sport rastu, predviđena su sredstva i za infrastrukturu. Taj koncept poboljšanja sportske infrastrukture je na stolu. Nije naše stanje sa sportskim dvoranama tako loše, puno se napravilo na dvoranskoj infrastrukturi, gradi se dosta školskih dvorana, povećan je broj plivališta... Veliki je to iskorak i stvari kreću. Uvijek smo bili dobri u olimpijskim sportovima, a najviše odličja smo osvojili u pojedinačnim sportovima. Što se tiče ekipnih sportova najveći su nam problem ženske selekcije. To nam je strateška točka na kojoj radimo. Ozbiljna ulaganja promijenila bi to. Kad bih mogao, najviše bih promijenio demografsku sliku Hrvatske, ali ne mogu. Baza za bavljenje sportom nam je sve manja stoga je olakšati roditeljima da im se djeca bave sportom također jedan od ciljeva.

Godišnji intervju Lovorka Magdića sa Zlatko Matešom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!