18:34 / 28.12.2021.

Autor: HR2/Lovorko Magdić/K.L./HRT

Mateša: Glavni nam je problem financiranje klubova

Zlatko Mateša

Zlatko Mateša

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

U velikom božićnom razgovoru za emisiju Sport i glazba, godinu na izmaku i stanje u hrvatskom sportu komentirao je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša.

- Naši predstavnici na Olimpijskim igrama u Tokiju nadmašili su sva očekivanja. Kad bismo sve gledali kroz statistiku, moglo bi se reći da je svaki šesti hrvatski sportaš osvojio odličje, a to je stvarno vrijedan rezultat, rekao je Zlatko Mateša, koji je govorio i o uobičajenoj problematici hrvatskoga sporta.

- Ako pričamo o financiranju, na vrhu piramide sve je u redu, ali glavni problem je na razini klubova. Tu ćemo u budućnosti imati velikih problema i ako država igdje treba intervenirati, onda su to klubovi.

Ususret novoj godini i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, Mateša je optimističan, neovisno o strogim epidemiološkim mjerama, ali i diplomatskim nesuglasicama pojedinih zemalja s Kinom.

- Veliki sportski događaji uvijek su odskočna daska za plasiranje određenih političkih ciljeva, a to nije svrha olimpizma. Baš naprotiv, olimpijski pokret je promicatelj mira. U tehničkom smislu, Kinezi su pripremili sve što treba i Igre će proći u redu, ali će režim ponašanja biti striktniji i isključiviji nego u Tokiju. Sve će se odvijati u potpuno izoliranom okruženju i predstavljat će veliki izazov za sportaše i sve sudionike.

Cijeli razgovor poslušajte na stranicama Drugog programa Hrvatskog radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!