19:05 / 25.04.2020.

Autor: Stjepan Balog/A.M./HRT

Mateša: Bolje i bez gledatelja nego ništa, sport vraćamo u proračun

Prvi čovjek HOO-a Zlatko Mateša (Foto: HRT)

Prvi čovjek HOO-a Zlatko Mateša (Foto: HRT)

Foto: - / HRT

Vrhunski sportaši od ponedjeljka se vraćaju treninzima. Povodom toga porazgovarali smo s prvim čovjekom HOO-a Zlatkom Matešom.
Vrhunski sportaši od ponedjeljka se vraćaju treninzima. O realnim rokovima nastavaka sportskih natjecanja, finacijskom oporavku sporta i drugim aktualnim temama razgovarali smo s čelnikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom. Natjecanja kakva smo nekada gledali neće biti moguća. Bit će to neka vrsta hibridnog sporta bez gledatelja na tribinama. - Sport bez gledatelja je bolji nego nikakav sport. Bolji je i zbog forme natjecatelja, priprema sportaša i uopće zbog čitavog psihološkog okruženja koje nije zanemarivo. Najgore je sportašima sjediti doma i čekati da se nešto dogodi, kaže Mateša.
Do tada trebaju se naći rješenja koja će spasiti sportsku industriju.U tom kontekstu brojni europski sportski savezi poslali su Europskoj komisiji dokument o utjecaju COVID krize na sportski sektor. Uskoro se može se očekivati paket pomoći sportu na europskoj razini.
- Što se tiče Europske Unije, njima je jasno da je sport jedna velika industrija. To je 300 milijardi eura prihoda, gotovo dva posto BDP-a čitave Unije i to oni ne mogu ignorirati.
Bez obzira na odgađanje Olimpijskih igara svi korisnici stipendija i dalje će nastaviti primati potporu. Veći je problem činjenica da se hrvatski sport financira od igara na sreću gdje je također zabilježen značajan pad prihoda.
-  Mi smo to predložili Središnjem državnom uredu, dakle Vladi, da se sport jednostavno vrati u Državni proračun kao i sve druge djelatnosti. Neka država prikuplja prihode od igara na sreću, neka ih dijeli kako hoće, ali mi moramo imati čvrstu financijsku poziciju da bismo mogli obavljati ono što nam je zakonom dano.
Troškovi odgode Olimpijskih igara iz dana u dan rastu i još nije jasno tko će ih i u kojem  omjeru podijeliti.Čak i jedan bogata zemlja kao što je Japan, teško podnosi takve izdatke:
- Sve to ima ogromne financijske implikacije. Predviđeno je da će to koštati tri milijarde dolara dodatnih sredstava. Sad su nastale i tenzije između MOO-a i organizatora kako će se ti troškovi podijeliti. Primjerice, da bi gledatelji shvatili bit problema, Olimpijsko selo je već prodano u formi stanova do 2023. godine, a sad se sve to mora relocirati i prilagoditi. Iznimno je to logistički složeno i jako skupo, zaključuje Mateša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!