Parlov Koštro: Ne brojim medalje, želim izvući maksimum iz sebe

15.08.2022.

21:01

Autor: HRT/E.L.S.

Matea Parlov Koštro

Matea Parlov Koštro

Foto: Sportsko srce / HRT

Sjajna hrvatska atletičarka Matea Parlov Koštro ostvarila je na Europskom prvenstvu u Münchenu najbolji rezultat karijere, osvojila je srebrnu medalju u maratonu, a zlato joj je izmaknulo za samo šest sekundi!

Matea dolazi iz sportske obitelji:

- Olimpijske igre su san svakog sportaša, specifično za mene je i obitelj koja se nadala da će dobiti drugog olimpijca, osim Mate Parlova, pa su svi bili uzbuđeni, možda i više nego ja, izjavila je u HRT-ovoj emisiji Sportsko srce Matea Parlov Koštro, višestruka prvakinja Hrvatske na srednjim i dugim prugama, rekorderka i hrvatska olimpijka u maratonu.

Mate Parlov joj je, kaže, ne samo obitelj, nego naravno i sportski uzor. Smatra ga najboljim sportašem svih vremena u Hrvatskoj. Slušala je o njemu od malena, sportove su im različiti, ali zajednička im je, kaže, borbenost.

Već u 2. razredu osnovne škole Matea se počela baviti rukometom koji joj je, kako kaže i prva ljubav. Kasnije je počela trčati pa je na školskoj utrci dobila prijedlog jedne trenerice da se počne baviti atletikom. Svidjelo joj se, uočila je, kaže "čari pobjeđivanja, treninga i sve te slatke muke".

Maratonu je dala priliku na nagovor trenera Slavka Petrovića. Nakon par treninga i sama je shvatila da joj treninzi idu u jako dobrom smjeru. S prvim maratonom je istrčala bolje od norme koja je bila za Rio pa je shvatila da joj maraton itekako dobro leži.

Već na svom trećem maratonu uspjela je istrčati olimpijsku normu i osigurati nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

- Bilo mi je jako stresno, ali i velika radost, priznaje.

U Tokiju je bila 21. maratonka, odnosno 6. Europljanka u cilju, što je najbolji rezultat u povijesti dugoprugaškog trčanja u Hrvatskoj.

Matea je magister kineziologije, živi na Rudešu, suprug joj je također sportaš, nogometni trener.

- Često raspravljamo o sportu, pričamo o sportu 24 sata dnevno, živimo sport, kaže Matea.

Htjela bi otići na još jedne olimpijske igre:

- Nisam tip koji broji koliko je medalja i naslova osvojio, ali želim izvući maksimum iz sebe i iz svojih sposobnosti na različitim atletskim disciplinama, poručuje Matea.

Pogledajte epizodu Sportskog srca s Mateom:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!