10:24 / 22.07.2018.

Autor: A.M./Hina

Maskote OI-ja i POI-ja 2020. nazvane Miraitowa i Someity

Miraitowa (Screenshot: YouTube)

Miraitowa (Screenshot: YouTube)

Foto: - / -

Miraitowa i Someity imena su maskota sljedećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će biti održane u Tokiju 2020. godine.
Miraitowa i Someity imena su maskota sljedećih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje će biti održane u Tokiju 2020. godine, a izabrali su ih učenici osnovnih škola u Japanu, objavili su u nedjelju organizatori Igara.

Radi se o likovima futurističnog izgleda, izrazito velikih očiju, čija je osnovna boja bijela. Maskota OI-ja 2020. je Miraitowa i po sebi ima elemente plave boje, dok je maskota POI-ja 2020. Someity prošarana ružičastim elementima.
U glasačkom procesu za izbor maskota sudjelovali su učenici iz 16.769 osnovnih škola, u kojima je bilo ukupno 200.000 razreda. Svaki je razred imao jedan glas. Miraitowa i Someity su dobili 109.041 glas.
U opisu olimpijske maskote stoji da Miraitowa utjelovljuje tradiciju i inovaciju jer ima staromodni šarm koji se odnosi na tradiciju, ali donosi i duh visoke tehnologije. Također je istaknuto kako ima istančan osjećaj za pravednost i iznimnih je atletskih sposobnosti. Miraitowa ima posebnu moć da se trenutačno može preseliti bilo gdje.
Paraolimpijska maskota Someity odlikuje se profinjenom unutarnjom snagom, ima meko srce i izraženu ljubav prema prirodi. Može razgovarati s kamenjem i vjetrom, a ima i sposobnost pomicanja predmeta samo pogledom. Obično je vrlo smirena, ali može postati iznimno snažna kad je to potrebno.
U duhu dobro poznatih likova iz mnoštva japanskih crtanih filmova, koji su se paralelno razvili u vrlo profitabilne društvene igre, i ove maskote imaju nadnaravne moći, a od njih se također očekuje da organizatorima donesu pozamašnu zaradu u raznoraznim oblicima: kao plišane igračke, plastične lutke i pojavljivanjem na mnogobrojnim proizvodima koji će biti u prodaji kao suveniri.
Miraitowu i Someity osmislio je 43-godišnji japanski dizajner Ryo Taniguchi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!