Marte Olsbu Roeiseland završava karijeru na kraju sezone

14.03.2023.

12:22

Autor: I.L./HRT/Hina

 Marte Olsbu Roeiseland

Marte Olsbu Roeiseland

Foto: Lisa Leutner / REUTERS

Proslavljena norveška biatlonka Marte Olsbu Roeiseland će po završetku ove sezone okončati svoju bogatu i uspješnu karijeru, potvrdio je na svom mrežnom portalu Međunarodni biatlonski savez (IBU).  

Sezona će završiti utrkama u norveškom Holmenkolenu, gdje će se biatlonke i biatlonci od 16. do 19. ožujka natjecati u tri discipline: sprintu, dohvatno te u utrci sa zajedničkim startom.


Nakon što je 2018. na OI u Pjongčangu osvojila dva srebrna odličja (sprint, mješovita štafeta), Roeiseland je bila najuspješnija biatlonka na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Pekingu. Tamo je osvojila tri zlatna odličja (sprint, dohvatno i mješovita štafeta) te dvije bronce (individualno, zajednički start). Prošle je sezone trijumfirala i u Svjetskom kupu u osvojivši Veliki kristalni globus te dva Mala globusa kao najbolja u sprintu i dohvatnim utrkama.


U Svjetskom kupu je debitirala u sezoni 2012./2013., a u 196 pojedinačnih nastupa je ostvarila 17 pobjeda. Bila je neizostavni član norveških štafeta s kojima je ostvarila 25 pobjeda. Ukupno je u pojedinačnim i štafetnim natjecanjima 68 puta stajala na pobjedničkom postolju.


Ova 32-godišnja Norvežanka je najuspješnija biatlonka prema odličjima osvojenim na svjetskim prvenstvima. U njenoj je kolekciji 13 zlatnih odličja i četiri bronce. Na SP-u 2020. u talijanskom Antholzu osvojila je naslove svjetske prvakinje u sprintu i utrci sa zajedničkim startom, a bronce u dohvatnoj i individualnoj utrci. Tom je dodala i tri štafetna zlata.


Na ovogodišnjem SP-u u njemačkom Oberhofu osvojila je broncu u dohvatnoj utrci te dala svoj veliki doprinos u osvajanju štafetnih zlata (mješovito i u mješovitim parovima).


Po završetku prošle sezone Roeiseland se zarazila koronavirusom i dugo osjećala posljedice Covida-19, zbog čega je morala propustiti sva natjecanja u studenome i prosincu prošle godine.


Svoje posljednje dvije pobjede u Svjetskom kupu Norvežanka je ostvarila početkom ožujka u češkom Novom Mestu, gdje je slavila u sprintu i u dohvatnoj utrci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!