14:49 / 25.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Maričić u završnici EP-a u zračnoj pušci, Gorša 10.

Europsko prvenstvo u streljaštvu

Europsko prvenstvo u streljaštvu

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Miran Maričić će nastupiti u završnici Europskog prvenstva u gađanju zračnim oružjem, disciplina zračna puška (10m), što se održava u norveškom Hamaru, gdje je u kvalifikacijama imao drugi rezultat (629,2 kruga).

Bolji od Maričića bio je samo Izraelac Sergej Richter (629,6).


Hrvatska je umalo imala i drugog predstavnika među osmoricom polufinalista, jer je Petar Gorša imao deseti rezultat kvalifikacija (627,2), i samo mu je pola kruga nedostajalo za plasman u završno natjecanje. 


U polufinalu su natjecatelji podijeljeni u dvije skupine: prvu čine prvi, treći, peti i sedmi iz kvalifikacija, a drugu drugi, četvrti, šesti i osmi. Prvo se puca serija od deset metaka, a u svakoj seriji natjecatelji osvajaju bodove (4, 3, 2, 1) na osnovu ostvarenog rezultata. Najlošiji po zbroju osvojenih bodova nakon deset serija ispada, a potom se, ako je potrebno, puca još dodatnih pet metaka da bi se odredilo koja će dvojica natjecatelja ući u borbu za odličja.


Maričićevu skupinu sačinjavaju još Austrijanci Patrick Diem i Andreas Thum te Norvežanin Henrik Larsen, a njihovo natjecanje za ulazak u finale će započeti u 15.35 sati. Od 15 sati će se za finale boriti prva polufinalna skupina u kojoj su uz Izraelca Richtera još i Čeh Jiri Privratsky, Austrijanac Martin Strempfl i Slovak Patrik Jany.


U kvalifikacijama su nastupila još dvojica hrvatskih strijelaca. Andrija Mikuljan je imao 18. rezultat sa 625,4 kruga, dok je Borna Petanjek sa 622,6 krugova osvojio 38. mjesto.

U petak je održano i natjecanje u gađanju puškom u ženskoj konkurenciji. Nijedna od četiri hrvatske predstavnice nije bila blizu plasmanu u polufinale. Najbolji rezultat, ukupno 27., imala je Marta Zeljković (626,1 krugova). Valentina Gustin je sa 625,2 krugova bila 34., Tanja Borović je osvojila 42. mjesto (623,5), a Tatjana Banjac je bila 50. (622,3) u konkurenciji 77 natjecateljica.


Nova europska prvakinja je srbijanska reprezentativka Teodora Vukojević koja je u borbi za zlatno odličje pobijedila Francuskinju Oceanne Muller sa 17-11. Muller je imala najbolji rezultat u kvalifikacijama (634,2 kruga), što je novi apsolutni i juniorski europski rekord. Brončano odličje je osvojila Belgijka Jessie Kaps.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!