21:47 / 06.07.2019.

Autor: Hina

Magnus Carlsen pred ciljem u Zagrebu

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

U pretposljednjem, 10. kolu, Croatia Grand Chess Toura, najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, možda je pala odluka o konačnom pobjedniku.
U pretposljednjem, 10. kolu, Croatia Grand Chess Toura, najjačeg ovogodišnjeg pojedinačnog šahovskog natjecanja u svijetu, možda je pala odluka o konačnom pobjedniku.

Drugoplasirani Amerikanac Wesley So imao je šansu da pobjedom nad aktualnim svjetskim prvakom Magnusom Carlsenom u posljednji trenutak preuzme vodstvo, ali je sve ostalo u domeni snova.

Naime, Carlsen je bio vrlo siguran, svjetski prvak je rano izmijenio dame i u završnici lako održao svoju poziciju, pa je sačuvao prednost od pola boda pred najopasnijim suparnikom.

U borbi za treće mjesto niti jedan od kandidata nije uspio izboriti prednost. Posljednji Carlsenov izazivač Fabiano Caruana ni poslije dugotrajne borbe u završnici nije uspio slomiti otpor Šahrijara Mamedjarova, a ni Ian Nepomniači, ni Levon Aronian nisu uspjeli postići puni pogodak.

Po pola boda uknjižili su tek nakon što su u završnicama iscrpili sve mogućnosti za igru na pobjedu. I preostala dva susreta završena su podjelom boda, pa na ljestvici nije došlo ni do kakve promjene.

Rezultati 10. kola: So-Carlsen remi, Caruana-Mamedjarov remi, Ding-Aronian remi, Vachier Lagrave-Nepomniači remi, Giri-Nakamura remi, Anand-Karjakin remi.

Poredak prije posljednjeg kola: Carlsen 7 bodova, So 6,5, Caruana, Nepomniači i Aronian po 5,5, Ding 5, Vachier-Lagrave, Giri i Karjakin po 4,5,  Mamedjarov i Anand po 4, Nakamura 3,5 boda.
 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!