10:42 / 25.06.2019.

Autor: Hina

Magnus Carlsen i Andrej Plenković povukli prvi potez

Plenković zaigrao šah s Magnusom Carlsenom na otvorenju Croatia Chess Toura (Marin Tironi/PIXSELL)

Plenković zaigrao šah s Magnusom Carlsenom na otvorenju Croatia Chess Toura (Marin Tironi/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ovaj jedinstveni šahovski događaj na kojem će od 26. lipnja do 8. srpnja sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja otvorit će predsjednik Vlade RH.
U zagrebačkome Muzeju Mimara svečano je otvoren izuzetno jaki Croatia Grand Chess Tour, najjače ovogodišnje pojedinačno šahovsko natjecanje u svijetu.

Ovaj jedinstveni šahovski događaj na kojem će od 26. lipnja do 8. srpnja sudjelovati 12 ponajboljih svjetskih šahista iz devet zemalja otvorio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na svečanosti otvaranja bio je i Gari Kasparov, jedan od najboljih šahista svih vremena i svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, a koji od 2014. ima i hrvatsko državljanstvo, a prvi put u našoj zemlji nastupit će jedan aktualni svjetski prvak - Norvežanin Magnus Carlsen.
- Zagreb će sljedećih dana biti svjetska prijestolnica šaha. Nadam se da će ovaj turnir imati pozitivne efekte na mlade i zahvaljujem se Gariju Kasparovu što je pridonio da turnir bude u Zagrebu, rekao je Plenković.

Na kraju je svečanost otvaranja turnira obilježena simboličnim povlačenjem prvog poteza od strane Andreja Plenkovića i Magnusa Carlsena. 
Listu sudionika turnira čini 12 najboljih igrača na svijetu - Hikaru Nakamura, Fabiano CaruanaWesley So iz Sjedinjenih Američkih Država, Maxime Vachier-Lagraveiz Francuske, Magnus Carlsen iz Norveške, Šahrijar Mamaderov iz Azerbejdžana. Nadalje, uz njih su i Liren Ding iz Kine, Levon Aronian  iz Armenije, Anish Giri iz Nizozemske i Viswanathan Anand iz Indije, dok iz Rusije dolaze Sergej Karjakin i Jan Nepomniači.

Turnir će se od 26. lipnja igrati u prostorijama Novinarskog doma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!