Mačevaoci žele nastavak suspenzije za ruske i bjeloruske sportaše

28.03.2023.

14:03

Autor: I.L./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: StockphotoVideo / Shutterstock

Više od 300 mačevalaca zatražilo je u utorak u otvorenom pismu upućenom Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) da "zadrži svoje preporuke o suspenziji" ruskih i bjeloruskih sportaša kojima je početkom ožujka odobren povratak na međunarodne turnire.

- U ime više od 300 sadašnjih i umirovljenih mačevalaca, pozivamo vas, kao upravno tijelo, da zadržite svoje preporuke za suspenziju Ruskog i Bjeloruskog mačevalačkog saveza i njihovih nacionalnih olimpijskih odbora te da osigurate da Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) ) slijedi vaše upute, napisali su sportaši u pismu upućenom predsjedniku MOO-a Thomasu Bachu i vršitelju dužnosti predsjednika FIE Emmanuelu Katsiadakisu.

Ovo stajalište slijedi nakon odluke koju je FIE donijela 10. ožujka da se Rusi i Bjelorusi ponovno uključe od travnja, kada počinje kvalifikacijsko razdoblje za Olimpijske igre u Parizu 2024., ali da je ta odluka "podložna mogućim budućim preporukama/odlukama MOO-a".

Izvršni odbor MOO-a sastaje se u utorak kako bi razjasnio svoje stajalište o mogućem povratku ruskih i bjeloruskih mačevalaca koji su isključeni iz međunarodnih natjecanja više od godinu dana zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Među potpisnicima ovog pisma je i "Global Athlete", skupina sportaša izvan tradicionalnih sportskih institucija koja je nastala u vrijeme dopinških skandala koji se tiču Rusije. Tu su Amerikanka Lee Kiefer, olimpijska prvakinja u floretu u Tokiju 2021., Francuskinja Manon Brunet, osvajačica brončane medalje u sablji i olimpijska prvakinja iz 2008. Ukrajinka Olga Kharlan.

- Uz potpuni prijezir prema mišljenju sportaša, dopustili ste povratak Rusije i Bjelorusije u FIE natjecanja, oštri su u osudi mačevaoci.

- Do danas je ruska agresija na Ukrajinu uzrokovala smrt 232 sportaša, uništena su 343 sportska objekta, prognano je 40.000 sportaša i 140.000 mladih sportaša nema sportske objekte, dodaje se u pismu.

Prema njima, suspenzija se mora nastaviti i odnositi na kvalifikacijska natjecanja za Olimpijske igre kao i na same Igre, "sve dok se Rusija potpuno ne povuče s ukrajinskog teritorija". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!