Ljetne olimpijske igre u Tokiju dobile svoje maskote

28.02.2018.

18:31

Autor: L.M./Hina

default error photo
Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju odabrali su maskote futurističkog izgleda koji podsjeća na likove iz manga stripa, s velikim izražajnim očima.
Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju, koji će se održati od 24. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine, odabrali su maskote futurističkog izgleda koji podsjeća na likove iz manga stripa, s velikim izražajnim očima. Maskote su izbarala djeca iz japanskih osnovnih škola. White likovi, koji imaju plavi ili ružičasti dijamantni uzorak su dobili najviše glasova - 109.041. U srpnju, ili najkasnije u kolovozu, maskote će dobiti imena. Organizatori su se odlučili za to da djeca biraju maskote jer na taj način žele potaknuti interes za olimpijske igre među mladima, a i osigurali su transparentnost odabira. Maskota plave boje je namijenjena za Olimpijske igre, dok je ružičasta maskota za paraolimpijske. Dobitnu maskotu osmislio je 43-godišnji japanski umjetnik Ryo Taniguchi. Guvernerka Tokya, Yuriko Koike, je kazavši za maskote da su prekrasne, pozvala na zadržavanje elana i entuzijazma manje od 900 dana od početka Igara. Igre konačno imaju svoje maskote. To znači puno, posebno u Japanu, komentirao je Ryohei Miyata, predsjednik povjerenstva za maskote Tokyo-2020. Maskote ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje će biti službeno puštene u prodaju na ljeto ove godine, pokušat će nastaviti uspjeh Soohorang, malog bijelog tigra kojeg je dobio svaki sportaš na pobjedničkom postolju na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Prve Igre koje su imale maskotu - Schussa skijaša -bile su ZOI u Grenobleu 1968. 
Maskote mogu donijeti značajan prihod, a to je pokazao Vinicius, maskota OI u Rio de Janeiru 2016., donijela je zaradu od 300 milijuna dolara. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!