Levačić nominirana za plivačicu godine u otvorenim vodama

10.01.2023.

11:14

Autor: HRT/HINA

Dina Levačć

Dina Levačć

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić nominirana je za plivačicu godine u otvorenim vodama u svijetu od strane Međunarodne asocijacije daljinskog plivanja (WOWSA).

Ova 26-godišnjakinja se svojim ovogodišnjim rezultatima našla u konkurenciji olimpijskih i svjetskih prvakinja Ane Marcele Cunhe i Sharon van Rouwendaal, legende ovog sporta Sarah Thomas, Barbare Hernandez i ostalih plivačica u borbi za nagradu najbolje u 2022. godini.


Dina Levačić je preplivala Gibraltarski tjesnac s vremenom 3 sata i 3 minute, što je drugo najbolje žensko vrijeme i jedanaesto ukupno, a ujedno je i najbolje vrijeme sezone i kod plivača i kod plivačica. Isplivala je i 35 kilometara široki Sjeverni kanal između Škotske i Sjeverne Irske za 10 sati i 26 minuta, pa joj je time ostao za isplivati još samo jedan kanal u osvajanju Oceans Seven.

Dina Levačić

Dina Levačić

Foto: Milan Šabić / PIXSELL

Plivanje preko najopasnijih oceanskih kanala na svijetu ili Oceans Seven plivački je ekvivalent uspona na sedam najvećih vrhova svijeta. Splićanka je dosad isplivala kanal La Manche između Engleske i Francuske, kanal Catalina između otoka Catalina i kopna Kalifornije, Gibraltarski tjesnac između Španjolske i Maroka, Sjeverni kanal između Irske i Škotske, Kanal Molokai između Molokaija i Oahua na Havajima, te Kanal Tsugaru između Honshua i Hokkaida u Japanu.


Samo 21 osoba završila je Oceans Seven, prema Openwaterpediji.


Dini do krune od sedam isplivanih najprestižnijih oceanskih dionica ostaje još svladavanje Cookova prolaza između Sjevernog i Južnog otoka Novog Zelanda. Ovaj 23 kilometra širok prolaz do danas su samo 103 osobe uspjele preplivati, a hipotermija i promjena vremenskih uvjeta tijekom preplivavanja najčešći su razlozi zbog kojih pokušaji ne uspiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!