Levačić najmlađa žena u povijesti koja je preplivala Oceanovih sedam

14.03.2023.

08:31

Autor: A.M./HRT

Dina Levačić

Dina Levačić

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Hrvatska daljinska plivačica Dina Levačić preplivala je 23 kilometra širok Cookov prolaz na Novom Zelandu, čime je postala 23. osoba u svijetu i prva iz Hrvatske koja je preplivala svih sedam velikih svjetskih maratona koji se zajedno nazivaju Oceanovih sedam.

Iz skupine Velikih Sedam plivačkih maratona ona je prije preplivala šest: prolaz Catalina u Kaliforniji, kanal La Manche u Europi, prolaz Molokaʻi na Havajima, Tsugaru u Japanu, Gibraltarska vrata i Sjeverni kanal između Sjeverne Irske i Škotske.


Splićanka je svoj uspjeh objavila u utorak oko sedam sati ujutro po hrvatskom vremenu, nakon 11 sati plivanja, uz dosta visoke valove i temperaturu mora od oko 16 stupnjeva. Ovim je uspjehom ujedno proslavila svoj 27. rođendan.  Najmlađi koji je dosad uspio ostvariti ovaj pothvat bio je Australac Thomas Pembroke, koji je 2018. preplivao svih sedam kanala s 29 godina.


Prva osoba koja je preplivala svih sedam prolaza bio je Stephen Redmond koji je "kolekciju" kompletirao u srpnju 2012. Posljednji kojemu je to uspjelo bio je Adrian Sarchet u veljači 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!