12:07 / 15.10.2020.

Autor: DJH/HRT

Leksikon sportaša sa 686 biografija, prvi takav u Europi

-

-

Foto: - / -

U leksikonu se nalazi 686 biografija hrvatskih sportašica i sportaša.
Damir Škarpa, sportski novinar, publicist i povjesničar sporta, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska predstavio je Leksikon najznačajnijih hrvatskih sportaša, prvi takav nacionalni leksikon u Europi.

U leksikonu se nalazi ukupno 686 biografija hrvatskih sportašica i sportaša iz 64 sportske grane. Olimpijci i neolimpijci. Svoje mjesto u leksikonu imaju i sportaši i sportašice o kojima se dosta malo zna, ali su ostavili dubok trag zahvaljujući svojim sportskim uspjesima.

Uz Škarpu u studiju je gostovala i Davorka Cvrk, bivša taekwondoistica, inače zaposlenica policijske postaje Maksimir. Istaknula je kako joj je iznimna čast što ju je autor Leksikona uvrstio na svoj popis.

Škarpa je obuhvatio razdoblje od 1880. do 2019. godine. Na 276 stranica tvrdog uveza i formata 19x26 cm. Leksikon je obogaćen s oko 300 fotografija. Tu je i obrazloženje kriterija te riječ autora. Ovaj leksikon prvi je takav u Hrvatskoj, ali i u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!