12:30 / 25.04.2019.

Autor: HRT

Legende hrvatskog autosporta ponovno na stazi

Viliama Prodan i Zoran Raštegorac (snimio: Uroš Modlic)

Viliama Prodan i Zoran Raštegorac (snimio: Uroš Modlic)

Foto: - / -

Pripreme za održavanje 28. Rallya Opatija 2019. su u završnoj fazi.
Pripreme za održavanje 28. Rallya Opatija 2019. su u završnoj fazi. Rok za prijave natjecatelja otvoren je još vrlo kratko, do petka, 26. travnja u ponoć, no već sada zavidan broj posada najavio je dolazak na drugu utrku Prvenstva Hrvatske. Rally Opatija boduje se i za Prvenstvo Centralno Europske Zone te prestižni Mitropa rally kup te Šampionat i Kup Bosne i Hercegovine, pa će na njega stići i zavidan broj vozača i suvozača iz inozemstva. Čak sedam je automobila klase R5 na informativnoj listi prijava.

Prošlogodišnji pobjednici Rok Turk i Blanka Kacin stižu u novom automobilu. Aktualni prvaci Slovenije ove se sezone natječu u Hyundaiju i20 R5, koji su premijerno na hrvatskim brzincima pokazali na Rallyu Kumrovec početkom ožujka. I ove godine u Opatiju stižu brzi Mađari, Antal Kovacs i Gergo Istovics s Fordom Fiestom R5, Pal Lovasz i Tamas Kurti s Hyundaijem i20 R5 te Slovaci Vlastimil Majerčak i Pavol Kušnier s Fordom Fiestom R5. Dvostruki prvaci Hrvatske Krisztian Hideg i Istvan Kerek, koji su pobjeđivali u Opatiji 2015. i 2016. godine nastupit će sa Škodom Fabiom R5.

Među 80-ak posada koje su najavile dolazak na opatijski rally, posebnu pozornost privlače veterani Niko Pulić i Davor Devunić. Legende hrvatskog autosporta stižu s Opelom Adamom R2 čak 22 godine nakon posljednjeg Devunićevog nastupa u Prvenstvu Hrvatske. Niko Pulić koji je čak tri put bio prvak Europe na brdskim stazama posljednjih je godina na hrvatskim brzincima uglavnom bio predvozač. Posljednje nastupe kao natjecatelj imao je prije sedam godina u Kumrovcu i na Zagreb Delta Rallyu. Posljednji zajednički nastup na Rallyu Opatija Pulić i Devunić imali su prije četvrt stoljeća – 1994. godine.

Veći dio itinerera je izmijenjen. Prvog dana natjecanja, u subotu, 4. svibnja nakon neobaveznog shakedowna dva put će se voziti brzinski ispit AK Opatija, ranije poznat pod nazivom Breza. Nedjelja, 5. svibnja donosi po tri prolaska brzinskim ispitima u Istri i Kvarneru koji nose nazive klubova suorganizatora natjecanja: AK Rijeka, AK Ina Millenium i AK Delta Sport. Najposjećeniji brzinski ispit opatijskog rallya je vozit će se u subotu na dionici od Permana prema Brezi, gdje se već tradicionalno u poslijepodne i navečer očekuje nekoliko tisuća gledatelja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!