10:48 / 26.03.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Legendarni australski atletičar odlazi u mirovinu

Jared Tallent na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2014.

Jared Tallent na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2014.

Foto: Damir Sagolj / REUTERS

Jedan od najuspješnijih australskih atletičara i bivši olimpijski prvak u hodanju na 50 km Jared Tallent (36) objavio je prekid aktivne karijere.

Tallent je objavio kako prekida karijeru nakon niza ozljeda koje su ga natjerale na odustajanje od svog sna o natjecanju na četvrtim olimpijskim igrama.

- Nije bilo lako, ali definitivno sam se pomirio s tim, rekao je Jared Tallent.

- Posljednjih nekoliko godina bila je prava borba. Imao sam puno problema s ozljedama, bilo je i nekoliko stvari koje su se događale u mom osobnom životu. Imao sam i nekoliko dobrih razdoblja u kojima sam mislio da sve ide u dobrom smjeru i da ću se moći vratiti. Jednostavno nije trebalo biti ovako, ali zaista sam ponosan na ono što sam uspio postići, dodao je jedan od najuspješnijih australskih olimpijaca.

Tijekom uspješne karijere Tallent je osvojio četiri olimpijske medalje, pri čemu i zlato na OI u Londonu 2012. na 50 km, no medalju je dobio tek četiri godine kasnije.

Australac je u Londonu ciljem prošao kao drugi iza Rusa Sergeja Kirdjapkina, da bi se kasnije otkrio kako je Rus bio pozitivan na lijekove koji poboljšavaju performanse i prije i nakon Igara. Čak četiri godine su trebale da Australcu napokon zlatna medalja bude ogrnuta oko vrata na ceremoniji u Melbourneu.

Na svom olimpijskom debiju, u Pekingu 2008. je osvojio srebro na 50 km i broncu na 20 km postavši prvi Australac nakon Stana Rowleyja iz 1900. koji je na jednim OI osvojio više atletskih medalja. N

a posljednjim OI u Rio de Janeiru bio je drugi na 50 km. Ima i tri srebra sa svjetskih prvenstava na 50 km (2011, 2013, 2015).

- Biti olimpijski prvak u Londonu definitivno mi je bio vrhunac, rekao je Tallent.

- Ali također, sam ponosan na konstantu koju sam imao, jer sam svake godine osvajao medalje na prvenstvima, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!