Latvijski parlament proglasio nacionalni praznik zbog bronce hokejaša

29.05.2023.

14:32

Autor: M.Š./Hina/HRT

Hokejaši Latvije

Hokejaši Latvije

Foto: Jussi Nukari/Lehtikuva / REUTERS

Stanovnike Latvije u ponedjeljak ujutro je dočekalo veliko iznenađenje, kada su stigli na posao saznali su kako - nisu trebali.

Naime, latvijski se parlament sastao u nedjelju kasno navečer i proglasio nacionalni praznik jer je njihova reprezentacija u hokeju na ledu osvojila brončanu medalju što je prvo odličje za Latviju u njihovom nacionalnom sportu.

Latvija, koja je na ovom SP kojemu je bila sudomaćin uz Finsku, u nedjelju poslijepodne je u susretu za broncu u Tampereu svladala SAD u produžetku, a ta je pobjeda burno proslavljena u čitavoj državi.

Stoga se latvijski parlament izvanredno sastao u nedjelju kasno navečer, a zastupnici su odjeveni u dresove jednoglasno proglasili ponedjeljak neradnim danom "kako bi se pojačao značaj uspjeha u socijalnoj memoriji društva".

Na kraju je odlučeno kako neće raditi sudovi i fakulteti, ali ispiti u srednjim školama nisu otkazivani već će zaposlenici biti dodatno plaćeni za svoj rad.

Također, bolnice su odlučile ipak primati pacijente kako bi ispoštovale ranije zakazane termine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!