16:38 / 21.02.2021.

Autor: Hina

Laegreid završio Svjetsko prvenstvo s četiri zlata

Sturla Holm Laegreid

Sturla Holm Laegreid

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Norvežanin Sturla Holm Laegreid osvojio je naslov svjetskog prvaka u biatlonu u utrci s masovnim startom na 15 kilometara te tako postao junak SP-a u Pokljuki koje je završeno upravo ovom utrkom.

Mladi, 24-godišnji Laegreid je na svom prvom seniorskom SP-u tako osvojio četiri zlata, ranije je bio najbrži i u individualnoj utrci na 20 kilometara, a bio je i članom zlatnih norveških štafeta na 4x7.5 kilometara za muškarce te mješovito.

Laegreid je do novoga zlata stigao s rezultatom 36:27.2 minuta uz 19 od 20 pogođenih meta. Jedini promašaj imao je prilikom posljednjeg, četvrtog pucanja stojećim stavom, no kako su po jedan promašaj upisali i njegovi tada najbliži pratitelji, Hrvat koji nastupa za Sloveniju Jakov Fak te Austrijanac Simon Eder, sva trojica su morali u kazneni krug od 150 metara uoči posljednjeg kruga od tri kilometra. Tada je do izražaja došla veća brzina trčanja Laegreida. Štoviše, Faka i Edera su u posljednjem krugu stigli i prestigli Norvežanin Johannes Dale i Francuz Quentin Fillon Mallet, koji su na kraju osvojili srebro i broncu sa 10.2, odnosno 12.8 sekundi zaostatka za Laegreidom. I Dale i Fillon Mallet su tijekom utrke imali dva promašaja, odnosno trčali su po dva kaznena kruga od po 150 metara.

Fak je na kraju ciljem prošao kao peti sa 30.1 sekundom zaostatka za Laegreidom, a dojam je kako on najviše može žaliti za medaljom jer je pogodio svih 19 prvih meta da bi za manje od centimetra promašio posljednju 20. I Legreid i Eder su upisali svoj promašaj na posljednjem pucanju prije Faka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!