16:39 / 22.09.2020.

Autor: I.Ž.K./Hina

Kvalifikacije Lige prvaka: Mladost i Jadran u Siracusi

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ovogodišnja vaterpolska Liga prvaka igrat će se po bitno izmijenjenom sustavu.
Oba hrvatska predstavnika u kvalifikacijama vaterpolske Lige prvaka, zagrebačka Mladost i splitski Jadran, odradit će kvalifikacije u istom gradu, talijanskoj Siracusi, ali u različitim skupinama, odredio je ždrijeb u sjedištu LEN-a u Nyonu.

Europska organizacija vodenih sportova (LEN) ždrijebom je izvukla kvalifikacijske skupine elitnog nadmetanja, a ovogodišnja Liga prvaka igrat će se po bitno izmijenjenom sustavu nego prijašnjih sezona, sa samo jednim kvalifikacijskim krugom. Razlog tomu je pandemija koronavirusa, te namjer LEN-a da smanjenjem broja sudionika Lige prvaka, umanji i mogućnost za širenje zaraze.

Tako će se kvalifikacije za Ligu prvaka igrati od 11. do 15. studenog u četiri skupine u dva grada. Oba hrvatska predstavnika idu u isti grad, u talijansku Siracusu, splitski Jadran u skupinu s  domaćinom Ortigia Siracusom, Barcelonom, Steauom Bukurešt i Primorcem iz Kotora, a Mladost će igrati s mađarskim Szolnokom, francuskim Pays d’Aixom i grčkim Hydraikosom.

Svaki ću klub odigrati klasičnim turnirskim sustavom unutar svoje grupe, da bi potom odigrali majstoricu unutar skupina u svom gradu odnosno, u slučaju skupina u Siracusi prvoplasirani A1 protiv prvoplasiranog A2, i jednako za skupinu u Budimpešti.

- Čeka nas težak posao i jaki suparnici. Szolnok je momčad ojačana Filipovićem koji je došao iz Pro Recca, na centru klasa od Duška Pijetlovića, u momčadi je Radomir Drašović, objektivno… vrlo težak suparnik. Uz dužno uvažavanje francuskog Pays d’Aixa kao i grčkog Hydraikosa koji nikako nisu za podcijeniti, mislim da će dvoboj sa Szolnokom biti za prolazak odnosno osvajanje prvog mjesta u skupini. S tim da i onda posao još nije gotov jer valja vidjeti tko će biti prvi u A1 skupini, rekao je trener Mladosti Zoran Bajić.

Njegov kolega u Jadranu, Mile Smodlaka je sličnog mišljenja.

- Objektivno, nismo baš favoriti za prolazak, ukupno gledano, makar nikad ne znate. Steaua je momčad sastavljena samo od domaćih, rumunjskih igrača. Kotorani koje vodi Sukno su pretežito mlada momčad, Barcelona i domaćin Ortigia su jaki sastavi, ali realno nemamo prevelikih spoznaja o njima kao niti oni o nama. Uostalom, u specifičnoj situaciji u kakvoj jesmo, nama je teško predvidjeti i kakvi smo mi, izjavio je trener Jadrana te dodao: - Nama je vrlo važno ipak da koliko sam upućen, ukoliko i ne uspijemo u Ligu prvaka, ostaje nam ipak nastavak nadmetanja u kvalifikacijama Eurokupa.

ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA

Skupina Siracusa (Italija):

A 1 – Ortigia Siracusa, Barcelona, Steaua Bukurešt, JADRAN SPLIT i Primorac Kotor
A 2 – Szolnok, MLADOST ZAGREB, Pays d’Aix, Hydraikos

Skupina Budimpešta (Mađarska):

B 1 – OSC Budimpešta, Sintez Kazanj, Radnički Kragujevac, Terrassa, Lille
B 2 – Vouliagmeni Atena, Brescia, Oradea, Enka Istanbul

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!