Kuleba: Bach je licemjer; Kličko: Izdaja olimpijske ideje

17.02.2023.

11:35

Autor: HRT/HINA

Thomas Bach

Thomas Bach

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pred novinarima medijskog koncerna Funke nazvao je predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasa Bacha licemjerom, tvrdi agencija dpa.

- Ovo licemjerje je prilično jadno", rekao je Kuleba. Kritike lete na račun predsjednika MOO-a jer je posljednjih tjedana počeo otvarati vrata ruskim i bjeloruskim sportašima za nastup na velikim natjecanjima, a posljedično bi to mogla biti i priprema za sudjelovanje na Olimpijskim igrama u Pariz sljedeće godine.


- Zemlja koja izvrši agresiju koju je osudila velika većina u Ujedinjenim narodima izgubila je pravo nastupa na Olimpijskim igrama. To se odnosi i na sve sportaše te zemlje, rekao je Kuleba. 


Ukrajinski ministar vanjskih poslova ponovno je istaknuo mogućnost da će Ukrajina bojkotirati Igre u Parizu ako se na njima mogu natjecati ruski i bjeloruski sportaši.


- To je jedna od mogućnosti. Kada bi ruski i bjeloruski sportaši došli u Pariz umjesto ukrajinskih, to bi bilo protiv svih sportskih, političkih i moralnih standarda.


MoO trenutno nastoji vratiti ruske i bjeloruske sportaše u međunarodna natjecanja, od kojih je većina dobila godinu dana zabrane. Jedna od ideja je da nastupaju bez nacionalnih simbola, da moraju potvrditi poštivanje pravila MOO-a i da ne podržavaju aktivno rusku agresiju u Ukrajini.


- To je potpuno neprihvatljivo. Većina ruskih sportaša koji su osvojili medalje na posljednjim igrama predstavljaju klubove pod okriljem ruske vojske, upozorio je Kuleba.


Bivši svjetski boksački prvak Vladimir Kličko nazvao je napore MOO-a da vrati ruske i bjeloruske sportaše "izdajom olimpijske ideje". Prema Kličkovim riječima, on je i za bojkot Igara s ruskim i bjeloruskim sportašima te se nada da će mu se pridružiti što više zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!