16:33 / 06.04.2022.

Autor: A.M./Hina

Kubanski boksači nakon 60 godina opet smiju u profesionalni boks!

Boksač trenira u Havani

Boksač trenira u Havani

Foto: Stringer / REUTERS

Kubanskim boksačima bit će dopuštene profesionalne borbe prvi put nakon 1962. godine, u toj otočnoj državi ukinuta je nakon dugo vremena zabrana profesionalnih nastupa.

Prvi dvoboji prema novom sporazumu s promotorskom kućom Golden Ring zakazani su za svibanj, piše agencija AP.


Kuba je bila najuspješnija na olimpijskim igrama u Tokiju gdje su kubanski boksači osvojili četiri zlatne medalje. Do sada su u tom sportu osvojili 41 zlato, 19 srebrnih i 18 brončanih medalja.


No desetljećima su kubanski sportski dužnosnici izbjegavali profesionalni sport i hvaljeni prvaci kao što su Teófilo Stevenson i Félix Savón nikada nisu postali profesionalni boksači.


- Došao je trenutak. Proveli smo godine razmatrajući ovu mogućnost, rekao je Ariel Sainz, potpredsjednik službenog Instituta za sport, nastavivši: - U profesionalnom boksu sada postoje prilike za naše sportaše koje možemo savršeno iskoristiti.

Također je istaknuo da bi to omogućilo sportašima poboljšanje materijalnog statusa. Mnogi kubanski sportaši iz drugih sportova napustili su otok posljednjih desetljeća u potrazi za unosnom profesionalnom karijerom, koja jednostavno nije bila dostupna kod kuće u kubanskom socijalističkom sustavu.


Prema sporazumu s promotorskom kućom Golden Ring, kubanski boksači trebali bi dobiti 80 posto zarade, dok će treneri, liječnici i savez podijeliti preostalih 20 posto.


Alberto Puig, predsjednik Kubanske boksačke federacije, rekao je da se profesionalni boks posljednjih godina "humanizirao" i ustvrdio da sada postoji "malo razlika u pravilima".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!