Krajač: Ne možemo narediti, ali potičemo

07.02.2023.

14:38

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Siniša Krajač, Petar Vlahov

Siniša Krajač, Petar Vlahov

Foto: Studio 4 / HRT

Vodeći zagrebački klubovi cehovski su se organizirali s namjerom da preko Gospodarske komore pokušaju ostvariti svoja financijska prava izravno bez posrednika i saveza. Što o svemu misle u Hrvatskom olimpijskom odboru, pitali smo u Studiju 4 Sinišu Krajača, glavnog tajnika HOO-a.

- Vrhunski sport, vidjeli smo to nedavno s nogometnom reprezentacijom, ali i kompletan sport, jedan je od najbolji promicatelj Hrvatske u svijetu i jedan od najboljih gospodarskih faktora u Hrvatskoj. Reći ću vam dva dijametralno suprotna primjera, ali su iz sporta. Imate s jedne strane nogomet, a imate recimo prvenstvo iz pikada koje u jedan grad donese u podsezonu 4 do 5000 ljudi i to traje tjedan dana. Neupitno je da sport pridonosi hrvatskom društvu kroz razvoj gospodarstva.


Istodobno dok slavimo vrhunske rezultate naše nogometne reprezentacije u Kataru loš nastup rukometaša koji se približavaju košarci koja je odavno ispala iz društva najboljih i utjecajnih ne samo u svijetu već u Europi.


- Rukometaši su nas naučili na vrhunski rezultat pa smo malo žalosni zbog ovog rezultata. Ne bih okarakterizirao pojedine sportove kao debakl. Jednostavno, imamo problem demografski, problem u klubovima, u bazi. To je država već prepoznala, a prošle godine su počela ulaganja u klubove i to ćemo zajedno nastaviti. Pravedno raspoređujemo sredstvo s obzirom na to koliko ga imamo i po kriterijima koje imamo. Kroz natjecanja u mlađim dobnim kategorijama, europske i mediteranske igre, pokazali smo da rukomet ima perspektivu, kao i odbojka. O nogometu ne trebamo pričati, vaterpolo drži korak. Sredstva koja se sad ulažu su znatno povećana i raspodjela ide preko klubova.

Gotovo da nema novca za financiranje stručnjaka trenera za sve sportove, njihove plaće honorari su manje nego socijalna pomoć. 


- Treneri su ti koji stvaraju sportaše, međutim imamo deficit. Mi kao HOO financiramo trenere po kriterijima imamo, a otvorili smo i sa Savezima program ulaganja u trenere. Lokalne uprave i samouprave bi trebale prepoznati da su treneri ti koji im odgajaju djecu, djeca su bolja u školi, stvara se bolje sposobno radno stanovništvo... Sve je na lokalnim upravama i samoupravama, kriterije imamo napisane. Ne možemo narediti, ali potičemo. Stalno radimo na poboljšanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!