Kovačić: Pariz želi iskoristiti snagu Igara, inkluzija je ključna za naše društvo

21.10.2022.

11:14

Autor: HRT/Hina

Ratko Kovačić

Ratko Kovačić

Foto: Luka Stanzl/ / PIXSELL

Svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će se u središtu grada na Champs Elysees i Place de la Concorde. Bit će to prvi put da će se svečanost otvaranja Paraolimpijskih igara održati izvan stadiona, a nazočit će joj 65.000 ljudi.

U Parizu 2024. će nastupiti i hrvatski paraolimpijci koji su do sada na ljetnim POI osvojili ukupno 26 medalja pri čemu pet zlata, osam srebrnih i 13 brončanih.


Ceremonija otvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu 2024. održat će se 28. kolovoza u veličanstvenom okruženju u središtu Pariza. Ukupno 4.400 sportaša iz 184 zemlje svijeta sudjelovat će u paradi od Champs-Elysees do Place de la Concorde, koja će biti dostupna osobama svih razina mobilnosti i sposobnosti.


- Slaveći parasportaše, Pariz 2024. želi iskoristiti snagu Igara za promjenu stavova javnosti prema invaliditetu i pomoći u izgradnji inkluzivnijeg društva. Isticanjem paraolimpijskih igara kroz spektakularne izvedbe parasportaša, ove igre i njihova ceremonija otvaranja poslat će važnu poruku cijelom svijetu - da je inkluzija ključna za naše društvo. Raduje nas što će i hrvatski parasportaši nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za što se marljivo pripremaju sa željom da postignu svoje najbolje rezultate, kazao je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Ratko Kovačić


Place de la Concorde je kultni trg smješten između Champs-Elysees i vrtova Tuileries, samo nekoliko koraka od Nacionalne skupštine i Grand Palaisa.


To je najveći trg u Parizu i drugi najveći u Francuskoj, okružen nekim od najvažnijih zgrada i spomenika u francuskoj povijesti. Datira iz doba prosvjetiteljstva, Place de la Concorde dio je filozofske, književne i kulturne baštine koju su za sobom ostavili intelektualci koji se nazivaju Lumières (što znači "svjetla"), što ga čini idealnim mjestom za usmjeravanje pažnje na paraolimpijski pokret.


- Igre mogu potaknuti promjene na načine koji do sada nisu viđeni. Također, pruža jedinstvenu priliku za sve nas da promijenimo percepciju javnosti o invaliditetu, kazala je Amelie Oudea Castera, ministrica sporta, te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.


- Otvarajući Igre odlučili smo usmjeriti pozornost na osobe koje žive s invaliditetom i njihovo mjesto u društvu. Uspješna promjena načina na koji ljudi u Francuskoj gledaju na invaliditet bila bi prikladna ostavština Igara u Parizu. La Concorde i Champs-Elysees - najljepša avenija na svijetu - bit će posebno ukrašene, pružajući prekrasan ambijent za promicanje paraolimpijskog pokreta na svjetskoj pozornici, dodali su organizatori.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!