12:23 / 17.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Kinezi žele iskoristiti ZOI za poboljšanje vlastite opreme za snijeg

ZOI Peking 2022

ZOI Peking 2022

Foto: Tingshu Wang / REUTERS

Kinesko ministarstvo industrije i informatičke tehnologije požalilo se u srijedu kako zbog nedostatka domaće mašinerije za proizvodnju umjetnog snijega i leda organizatori Zimskih olimpijskih igara koje će se od 4. do 20. veljače održati u Pekingu moraju koristiti stranu tehnologiju.

Borilišta u Pekingu i okolici gotovo isključivo će biti priređena umjetnim snijegom i ledom, a gotovo ništa od toga neće biti napravljeno strojevima iz domaće proizvodnje koja gotovo i ne postoji.


Trenutačno europski proizvođači drže oko 60 posto opskrbe zimskom tehnologijom, a SAD oko 30 posto.

Kinezi su si zadali kao prioritet poboljšanje standarda za opremu poput strojeva za proizvodnju umjetnog snijega jer se nadaju da će domaćinstvo ZOI za posljedicu imati veliko povećanje broja skijaša u toj zemlji, na otprilike 300 milijuna, a samim time očekuju kako će i zarada od bavljenja zimskim sportovima narasti na oko 150 milijardi dolara do 2025. godine.


Prema prošlogodišnjim podacima, Kina na svom teritoriju već ima oko 700 skijališta te 1000 klizališta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!