15:36 / 11.12.2018.

Autor: HRT

Kina ulaže u hrvatski sport: Povijesni dan za hrvatski stolni tenis

Foto:Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto:Sanjin Strukić/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski stolnoteniski savez potpisao je povijesni ugovor s Veleposlanstvom Narodne Republike Kine.
Postoji dominacija u sportu koja jednostavno nije normalna. Često se pitamo zašto su Kinezi apsolutni vladari stolnog tenisa. Od 1988. godine do danas Kinezi su na Olimpijskim igrama od 32 zlatne medalje osvojili 28. No to nije sve Kinezi žele ozbiljno ulagati u Hrvatski stolni tenis. Ovo je povijesni dan za hrvatski stolni tenis. Kreće jedna konkretna pomoć kineske države hrvatskom stolnom tenisu u svim pogledima. Dakle i stručno, i trenerima, matrijalno, opremom i u svim ostalim pogledima u kojima bi mogli zaškripati, rekao je predsjednik hrvatskog stolnoteniskog saveza Zlatko Pospiš gostujući u Studiju 4. U Studiju 4 je gostovala i izbornica hrvatske ženske stolnoteniske reprezentacije Tian Yuan. U Hrvatsku sam došla radi stolnog tenisa 1999. godine u kluba koji se danas zove Aquaestil u Dugoj Resi. Godinu dana kasnije preselila sam se u Varaždin nakon poziva istoimenog kluba. Tamo mi se svidjelo pa sam i ostala živjeti u Varaždinu, rekla je Tian Yuan pa se osvrnula na kinseku strategiju izgradnje stolnotenisača:
Mi u Kini počinjemo trenirati stolni tenis od malih nogu. Ja sam sa sedam godina otišla od obitelji u poseban kamp. Tamo sam kao mala trenirala po četiri do pet sati svaki dan i kako napreduješ tako imaš više treninga. Disciplina i pravila u kampu izrazito su stroga pa se tako ne smije ulaziti u veze do 23, 24 godine rekla je Yuan, ali napomenula da je to sada puno blaže nego kako je bilo kad je ona trenirala. Osim financijske podrške, suradnja će podrazumijevati razmjenu igrača i trenera te kampove u Hrvatskoj i Kini. Inače, Hrvatska će biti jedina europska zemlja koja će uspostaviti ovakvu suradnju s Narodnom Republikom Kinom.

Što će to značiti za hrvatski stolni tenis pogledajte u prilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!