14:09 / 26.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Kasparov poziva na izbacivanje Rusije s financijskih tržišta

Gari Kasparov

Gari Kasparov

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

 Bivši šahovski prvak Gari Kasparov, ruski disident i protivnik Vladimira Putina, pozvao je u subotu Zapad da "isključi Rusiju s financijskih tržišta" zbog invazije na Ukrajinu.

- Isključite Rusiju sa svjetskih financijskih tržišta. Pobrinite se da ruski financijski sustav više ne proizvodi resurse za Putinov ratni stroj, rekao je Kasparov u razgovoru za Corierre della Sera u izdanju od subote.


Kasparov, koji trenutno prebiva u New Yorku, poručio je Zapadu da mora djelovati i pokazati Putinu koju će cijenu platiti.


- Dovedite do bankrota Putinov ratni stroj, zamrznite i zaplijenite ruske financije, i njegove, rekao je Kasparov koji je i prije dva dana na svom Twitter računu napisao da nema smisla razgovarati te da nova jedinstvena poruka treba ponuditi Rusiji da se zaustavili ili bude potpuno izolirana.

- No, umjesto toga, vi samo govorite o ekonomskoj cijeni koju Putin mora platiti, no Ukrajinci plaćaju svojim životima.


- One koji govore o gospodarskoj cijeni treba biti sram. Oni procjenjuju ekonomsku štetu nauštrb ljudskih života.


Kasparov, koji je sa 22 godine postao najmlađi neprikosnoveni svjetski prvak u šahu 1985. godine, tvrdi i da svijet treba naći zamjenu za rusku naftu i plin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!