17:47 / 16.03.2022.

Autor: I.Ž.K./HRT/HJS

Konferencija o održivom razvoju sporta

Predsjednica HJS-a Sanda Čorak

Predsjednica HJS-a Sanda Čorak

Foto: Tino Marić / HJS

Hrvatski judo savez organizirao je konferenciju "Judo - više od sporta" na kojoj je glavna tema bio održivi razvoj sporta te osvrt na Grand Prix Zagreb 2022. 

Nakon pozdravnih govora predsjednika Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatka Mateše, državnog tajnika Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Marija Šiljega te državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tomislava Družaka, zanimljive prezentacije i panel rasprava pokazali su važnost daljnjih razgovora na ovu temu, koja će uvelike činiti i budućnost organizacije sportskih događanja.

- Judo je zaista više od sporta, uključuje životnu filozofiju. Osnova ideja osnivača juda, Jigora Kana govori o tome kako se čovjekova vrijednost očituje kroz njegov doprinos društvu. Stoga se i ciljevi održivog razvoja kao što su zdravlje i blagostanje, obrazovanje, inkluzija, jednakost i održivi ekonomski rast, u velikoj mjeri poklapaju s misijom našeg sporta i Hrvatskog judo saveza. No, sami nećemo postići previše. Stoga pozivamo sve sportske saveze i organizacije da nam se pridruže u Partnerstvu za održivost kako bismo mogli postići sportske i društvene ciljeve naše zemlje, izjavila je predsjednica Hrvatskog judo saveza i dopredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora dr. sc. Sanda Čorak.

- Kroz 2021. godinu su počele edukacije međunarodnih sportskih organizacija, kao što je Europski olimpijski odbor za članice i nacionalne saveze, koji će u skoro vrijeme morati početi s izvještavanjem svojih nadležnih, međunarodnih organizacija o aktivnostima i učincima sportskih događaja koje organiziraju. Održivi razvoj nije samo mrtvo slovo na papiru i nužno je da svi čimbenici sporta razumiju njegovu važnost i značenje u svakodnevnom bavljenju i organiziranju sporta, dodala je Čorak.

Zamjenica glavnog tajnika Hrvatskog judo saveza Ana Krauthacker kroz prezentaciju je približila konkretne aktivnosti koje su poduzete tijekom Grand Prixa Zagreb 2022. te kako one utječu na organizaciju i pomaganje drugima, izvan samog natjecanja i sporta.

- Od osnovnih stvari u ekologiji, odvajanja otpada, recikliranja ambalaže, korištenje recikliranog papira u sve smo dodali humanitarni karakter, te donirali hranu, a sakupljena sredstava od reciklaže iskoristili smo za sportsku opremu i pomogli djeci iz dječjih domova Zagreb i Velika Gorica, izjavila je Krauthacker.

Sakupljanjem plastičnih čepova pridružili su se akciji Udruge oboljelih od leukemije i limfoma.

Morana Česnik Katulić

Morana Česnik Katulić

Foto: Tino Marić / HJS

Završnu prezentaciju održala je dr.sc. Morana Česnik Katulić iz EKONERG – Instituta za energetiku i zaštitu okoliša, institucije koja je bila konzultant u cijelom projektu te su napravili studiju okolišnih aspekata i izračuna ugljičnog otiska natjecanja Grand Prix Zagreb 2022.

- Pokazalo se da je praksa odvojenog sakupljanja otpada izrazito povoljna za okliš u kontekstu emisije stakleničkih plinova. Ovom studijom po prvi puta u Hrvatskoj izračunat je ugljični otisak sportskog natjecanja koje će poslužiti kao odličan temelj za smanjenje emisije u budućnosti. Iako su brojna avionska putovanja sudionika natjecanja neizbježna, pokazalo se kako bi bilo dobro zamijeniti taj oblik transporta drugima, idealno vlakovima, rekla je Česnik Katulić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!