08:20 / 03.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Judo: Maranić dobila pozivnicu za OI

Ivana Maranić, Barbara Matić i Karla Prodan

Ivana Maranić, Barbara Matić i Karla Prodan

Foto: Boris Jelavić / HRT

Međunarodni judo savez (IJF) poslao je pozivno pismo za nastup na olimpijskom turniru hrvatskoj reprezentativki Ivani Maranić u kategoriji iznad 78 kilograma.

Maranić, članica JK Panda iz Zagreba, bila je sedma ispod crte za nastup u Tokiju na prvoj listi IJF-a, no zbog ozljeda i otkazivanja bolje rangiranih natjecateljica dobila je poziv za svoj premijerni nastup na OI-ju u dobi od 29 godina. Tako će prvi put u povijesti hrvatski džudo imati tri predstavnice na OI-ju - prije su pravo nastupa osigurale svjetska prvakinja Barbara Matić (do 70 kg) te Karla Prodan (do 78 kg), članice JK Pujanke iz Splita.


Maranić je osvajačica svjetske juniorske bronce iz 2010., radi s trenerom Goranom Strmotićem, a vijest ju je dočekala na EJU trening kampu u Poreču.


- Uh, velika sreća! Toliko različitih osjećaja i misli u glavi! Ponosna, sretna, uzbuđena. Nakon toliko izazova i rada, nastup na Olimpijskim igrama bit će kruna svega, rekla je Maranić

Hrvatski džudo su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. predstavljali Marijana Mišković (do 63 kg) i Tomislav Marijanović (do 81 kg), a u Rio de Janeiru 2016. Barbara Matić (do 70 kg).

U kampu u Poreču za Tokio se pripremaju brojni olimpijski, svjetski i europski prvaci. Uz Barbaru Matić, aktualni svjetski prvak Belgijac Matthias Casse također traži fokus i posljednje "glancanje" forme za kvalitetan nastup u Japanu. Aktualni olimpijski pobjednici iz Rio de Janeira 2016., Čeh Lukas Krpalek i Slovenka Tina Trstenja, u Poreču se spremaju za obranu zlata, a europski prvaci Belgijac Toma Nikiforov, Kosovljani Akil Gjakova i Distria Krasniqi žele nove uspjehe u Tokiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!