18:36 / 26.09.2018.

Autor: Hina

Judo: Ivana Maranić sedma na Svjetskom prvenstvu

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski seniorski reprezentativci ovaj tjedan su nastupili u Azerbajdžanu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu.
Hrvatski seniorski reprezentativci ovaj tjedan su nastupili u Azerbajdžanu na Svjetskom prvenstvu u Bakuu, gdje su na tatami izašli Zlatko Kumrić, Ivana Šutalo i Ivana Maranić, a najbolji rezultat ostvarila je potonja, koja je nastup završila na sedmom mjestu.

Najbolji judaši svijeta u glavnom gradu Azerbajdžana borili su se za titule svjetskih prvaka. Osim samog natjecanja u Bakuu je organiziran i veliki broj popratnih događanja. Jedno od njih je i velika konferencija o jednakosti spolova u sportu, na kojoj je važnu ulogu imala i predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak, predstavivši situaciju o zastupljenosti žena u strukturama diljem svijeta.
Hrvatsku je na ovogodišnjoj smotri najboljih predstavljalo troje judoka: Ivana Šutalo, Ivana Maranić (obje preko 78 kg) i Zlatko Kumrić (do 100 kg).
Zlatko Kumrić je u utorak na početku natjecanja išao na aktualnog viceprvaka Europe i osvajača olimpijske bronce iz Rio de Janeira, Francuza Mareta. Splićanin se dobro držao, odveo borbu do "zlatnog boda", ali je Francuz iskoristio svoju priliku i ipponom otišao u 2. kolo.
Na početku natjecanja poraz je upisala i Ivana Šutalo, koja se borila s Japankom Asahino, a na isteku prve minute izgubila ipponom, dok je treća judašica svijeta otišla sve do kraja i osvojila naslov svjetske prvakinje.
Najviše uspjeha imala je Ivana Maranić, koja je upisala pobjedu protiv Senegalke Sagne, a zatim se više od devet minuta borila protiv Ukrajinke Kalanjine. Tek početkom 10. minute uspjela je natjerati Ukrajinku na treću kaznu i prošla u četvrtfinale, gdje ju je čekala Kubanka Ortiz. Ona se pokazala prevelik izazovom za našu reprezentativku te je ipponom prošla u polufinale, dok je naša judašica šansu za broncu tražila kroz repasaž. 
Na početku finalnog bloka, članica JK Panda je išla na Britanku Adlington, s kojom je bila na 2-2 u kaznama, ali je presudio wazari britanske judoke te je Maranić završila na sedmom. mjestu, čime je osvojila vrijednih 520 bodova u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. godine, kojima će domaćin biti Tokio.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!