Humanitarno-sportski karakter zagrebačkog Grand Prixa

22.09.2021.

11:19

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/I.Ž.K./HRT

Lara Cvjetko i Sanda Čorak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Lara Cvjetko i Sanda Čorak u emisiji Dobro jutro, Hrvatska

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Od petka do nedjelje (24.-26. rujna) u Areni Zagreb održat će se najveći judo turnir, koji se svake godine održava u sklopu IJF World Toura, a finalni blokovi uživo idu na HTV2 sva tri dana. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak i hrvatska reprezentativka Lara Cvjetko.

Prošle godine turnir se nije održao zbog koronavirusa, pa su se organizatori pobrinuli da ovogodišnje izdanje bude posebno. Ne samo iz sportskog kuta, već i zbog naglaska na ekološkoj prihvatljivosti. Iz epidemioloških razloga gledatelja nažalost, neće biti, no najvažnije je ipak da se natjecanje održava.

IJF Grand Prix Zagreb prvij je veliki seniorski turnir nakon Olimpijskih igara u Tokiju, a njime počinje ciklus kvalifikacija za svjetsko prvenstvo te Olimpijske igre u Parizu. 

- U judu sam od svoje pete godine, znači nekih 10-15 godina. Nedavno sam prije dva tjedna osvojila drugoo mjesto na juniorskom prvenstvu Europe, a moj najveći rezultat je mlađeseniorsko europsko zlato (U23) i peto mjesto na EP-u za seniorke ove godine, rekla je Cvjetko.

O konkurenciji u Zagrebu:

- To je prvi turnir poslije Olimpijskih igara i ove koje su bile najbolje na Igrama su u smanjenju treninga, odmaraju se. Očekivala sam da će doći neka ne tako jaka imena, ali evo, nisu došle ove najbolje s olimpijskih igara, već dolaze ove kao ja, znači mlade, isto odlične džudašice koje se probijaju, koje idu u idući ciklus olimpijskih igara tako da kad pogledam meni će biti dosta jaka konkurencija, kaže Cvjetko, aktualna europska prvakinja u kategoriji mlađih seniorki, studentica FER-a, ovogodišnja dobitnica Nagrade Dražen Petrović koju Hrvatski olimpijski odbor dodjeljuje svake godine kao najboljim mladim sportašima Hrvatske.

Svi koji nastupe skupljaju bodove za svjetsko prvenstvo.

- Skupljaju se bodovi za svjetsku rang listu, a onda ta svjetska rang lista određuje i za druge turnire, za svjetska prvenstva, za olimpijske igre u Parizu. To je lista na koju se uvijek Svjetska federacija oslanja i kad radi nositelje za pojedine velike turnire kao što su Grand Prix Grand Slam natjecanja, izjavila je predsjednica Hrvatskog judo saveza Sanda Čorak.

U Zagrebu će nastupiti 250 natjecatelja iz 36 zemalja sa četiri kontinenta. Publike, nažalost, neće biti, ali tu je prijenos na HRT-u koji će prenositi finalne blokove sva tri dana natjecanja.

- Publike nema, mi smo u Areni, ali zbog epidemioloških mjera koje moramo poštovati publike neće biti, ali sretni smo da će biti prijenos na televiziji, kaže Čorak.

Zagrebački turnir ima humanitarno-sportski karakter.

- S obzirom da prethodni GP nismo mogli održati, razmišljali smo na koji način unaprijediti natjecanje. S obzirom na to da su i Međunarodni olimpijski odbor i naša međunarodna federacija donijeli strategiju održivog razvoja sporta, mi se tome pridružujemo i implementiramo te principe na način da koristimo koliko možemo reciklirane materijale,. Postavit ćemo kutije gdje će se prikupljati plastika, plastični čepovi, time se pridružujemo akciji Udruge za oboljele od leukemije i limfoma. Ono što se ne koristi će se donirati, a prikupljena sredstva od recikliranog materijala koji se može prodati idu jednom mladom džudašu koji je bez roditeljske skrbi. U svakom organizacijsko aspektu smo pokušali kao manifestacija biti održivi, dodaje predsjednica HJS-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!