Velika imena europskog automobilizma na jubilarnim Buzetskim danima

14.09.2021.

12:01

Autor: I.Ž.K./HRT

Konferencija za medije

Konferencija za medije

Foto: Press / -

Ovoga vikenda Buzet će biti domaćin Europskog prvenstva u brdskom automobilizmu. Na listi prijava 40. INA Buzetskih dana je 268 vozača i vozačica.

U službenoj konkurenciji prijavljeno je 218 natjecatelja, a 50 vozača nastupit će u promotivnim vožnjama. 

- Natjecatelji dolaze iz 13 europskih zemalja: Hrvatske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švicarske, Srbije, Poljske, Češke, Slovenije, Slovačke, Francuske, Italije i Mađarske. Veseli dolazak 20 modernih i osam povijesnih formula i protutipova, izjavio je direktor utrke Branko Bašić na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak na Mostu u Buzetu.

Dolazak u grad oktana najavila su velika imena europskog automobilizma. U PH prijavljeni su trenutno najbolji: Domagoj Pereković, Dejan Dimitrijević i Matija Jurišić. Od ukupno trenutno deset najboljih, dolazak u kategoriji 1 je potvrdilo njih devet. Dolaze i svi natjecatelji kategorije 2 (formule). Što se pak PE tiče, prijavljeno je svih 5 najboljih u kategoriji 1 i kategoriji 2.

- Jedna od najljepših promocija Grada Buzeta svakako je autoutrka. Ona se organizira 40 godina, prva kad sam se vratio iz vojske. Znači, prolazi vrijeme, mi starimo, ali s tom utrkom grad je bio mlad i bit će i ubuduće. Hvala svima onima koji su dali sebe u organizaciju natjecanja, kojima grad treba biti zahvalan na pruženoj usluzi. Hvala i svima prijavljenima iz 13 zemalja što će dolaskom uveličati naš dan, izjavio je Damir Kajin, gradonačelnik Grada Buzeta.

Utrka se vozi po već uhodanoj putanji: od Mosta do Svih Svetih i Peničića. Staza je dužine 5.001 m i zadnjih godina zbog sigurnosne ograde postavljene gotovo duž cijele natjecateljske dionice simboličnog je naziva "bob staza".

Buzetski dani su 12., ujedno i zadnja stanica u kalendaru Prvenstva Europe. Utrka se još boduje za Prvenstvo Hrvatske, Prvenstvo Slovenije i Centralnu europsku zonu za povijesna vozila. 

- Zbog epidemioloških mjera, ovogodišnje izdanje Buzetskih dana sadrži samo sportski program. Proslava 40. obljetnice ostavlja se za neka 'sigurnija' vremena. Nisu nas zaustavile ni ratne devedesete, neće ni COVID-19, istaknuo je predsjednik AK Buzet Damir Rupena.

U petak su na rasporedu prijem, verifikacija i tehnički pregled vozila. U funkciji parka vozača bit će parkirališta na Mostu kod Cimosa, kod Istarskog vodovoda te na Mašimovoj škuji. U subotu će se održati dva treninga. Prvi je na rasporedu u 9.30, drugi u 13.30 sati.

Finale Buzetskih dana očekuje se u nedjelju kada su i predviđene dvije vožnje- prva u 9 sati, a druga u 13.30. Svečano otvaranje simbolično će se upriličiti istoga dana u 13.15. Rekorder staze je talijanski vozač Christian Merli koji je 2017. ostvario vrijeme od 2:04.689 minuta vozeći prosječnom brzinom od 144,388 km/sat.

Cijena ulaznice je 50 kuna, a za pristup utrci potrebno je imati COVID putovnicu, ili potvrdu o preboljenju COVID-a unutar šest mjeseci ili negativan brzi antigenski test.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!