17:37 / 06.04.2022.

Autor: A.M./Hina

Johnson protiv transrodnih žena u ženskim disciplinama

Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson

Foto: Tom Nicholson / REUTERS/File Photo

Transrodne žene ne bi se trebale natjecati u ženskim sportskim disciplinama, rekao je britanski premijer Boris Johnson televizijskim kućama u srijedu.

- Mislim da se biološki muškarci ne bi trebali natjecati u ženskim sportskim događajima. Možda je to kontroverzno za reći, ali čini mi se da je to razumno, izjavio je Johnson.


- Također, mislim da bi žene trebale imati prostore - ili da je riječ o bolnicama, zatvoru ili svlačionicama - koji su posvećeni ženama. To je moje razmišljanje o ovom pitanju. Ako me to dovodi u sukob s nekima, onda ga moramo riješiti, dodao je.


Johnson je rekao da je "iznimno suosjećajan s ljudima koji žele promijeniti spol i da im treba pružiti maksimalnu moguću ljubav i podršku u donošenju tih odluka".


Ipak, ova složena pitanja ne mogu se "riješiti jednim brzim, lakim zakonodavstvom". Umjesto toga, ističe on, zahtijevaju "mnogo razmišljanja" da bi se popravila.

Prava transrodnih osoba postala su vruća tema za razgovor jer sport nastoji uravnotežiti inkluzivnost, ali i osigurati da nema nepravedne prednosti.


Novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard postala je prva transrodna sportašica koja se natjecala na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine.


Plivačica sa Sveučilišta Pennsylvania Lia Thomas prošlog je mjeseca postala prva transrodna prvakinja National Collegiate Athletic Associationa (NCAA) u povijesti Divizije I nakon pobjede na 500 jardi slobodnim stilom za žene.


Thomas se tri godine natjecao u muškoj konkurenciji prije nego što je prešao i postavio više rekorda u ženskom plivanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!