Jedina Iranka s olimpijskom medaljom pobjegla u Nizozemsku

13.01.2020.

16:45

Autor: K.L./Hina

default error photo
Osim olimpijske bronce, mlada Iranka ima i srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, broncu s azijskog prvenstva, te zlato s olimpijskih igara mladih.
Jedina Iranka s olimpijskom medaljom taekwondašica Kimia Alizadeh (21), koja je prije nekoliko tjedana pobjegla iz domovine, nalazi se u Nizozemskoj.

Alizadeh je na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. osvojila broncu u kategoriji do 57 kilograma, a zanimljivo u prvom kolu je pobijedila našu Anu Zaninović.

Domovinu je napustila prije nekoliko tjedana razočarana što su je vlasti koristile kao  propagandno sredstvo. Bila je na odmoru u Europi sa svojim partnerom i odlučila je da se neće vraćati u Iran.
- Nitko me nije pozvao u Europu i nisam dobila primamljivu ponudu. Ali dosta mi je licemjerja, laži i nepravde, kazala je dodavši: - Ja sam jedna od milijuna potlačenih žena u Iranu s kojima se igraju godinama. Nosila sam sve što su mi rekli i ponavljala sve što su naredili. Svaku rečenicu koju su naredili ponavljala sam.

Otkrila je i kako su je u Iranu kritizirala zbog sporta kojeg je izabrala.
- Vrlina žene nije da rasteže noge, govorili su joj.

Za sada je nepoznato je li u Nizozemskoj zatražila politički azil.

Osim olimpijske bronce, mlada Iranka ima i srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, broncu s azijskog prvenstva, te zlato s olimpijskih igara mladih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!