Je li Zagreb ostao bez utrka Svjetskog skijaškog kupa?

19.04.2023.

20:22

Autor: Dnevnik/Sport/M.Š./HRT

Snježna kraljica

Snježna kraljica

Foto: HTV / HRT

Snow Queen trophy, kojem je zagrebačko Sljeme domaćin od 2005. godine, pod znakom je pitanja ako je suditi prema preliminarnom kalendaru nove skijaške sezone koji još čeka službenu potvrdu u svibnju. Provjerili smo imaju li hrvatski ljubitelji skijanja razloga za zabrinutost. 

Sezona skijaškog kupa završena je prije točno mjesec dana.

U prijašnijm godinama u ovo vrijeme uobičajeno se znao kalendar natjecanja za sljedeću sezonu bijelog cirkusa.

FIS - Svjetska skijaška federacija na službenim stranicama objavljivala je preliminarne kalendare i nekoliko sezona unaprijed.

Ove godine to nije slučaj, zbunjeni su organizatori, sportaši, navijači, mediji i svi ostali.

Naravno, u takvoj situaciji u medijskom prostoru počinju kolati različite informacije.

Tako su se na nekim skijaškim portalima pojavile neke od verzija kalendara natjecanja za iduću sezonu.

U njima nema Zagreba, umjesto sljemenske utrke trebao bi se voziti ženski noćni slalom u Lechu. Kontaktirali smo s Hrvatskim skijaškim savezom kako bismo dobili konkretnije informacije. Nisu željeli pred kamere, oglasili su se porukom.

- Hrvatski skijaški savez je podnio službeni zahtjev FIS-u za organizaciju ženske i muške utrke Svjetskog kupa na Sljemenu u sezoni 23./24. Kalendar FIS Svjetskog kupa za sezonu 23./24. donosi Vijeće FIS-a na svojoj sjednici 24. 5.

Prema informacijama koje imamo, u ovom trenutku postoji 7 različitih verzija kalendara za iduću sezonu.

U nekoliko njih Zagreb je "unutra", u nekoliko nije. Postoji mogućnost da Sljeme, kao i 2008., ugosti utrku u veljači.

Rade se detaljne analize, lobiranja vjerojatno ima sa svih strana.

Ono što Zagrebu ne ide u prilog zasigurno jest razvoj situacije, pogotovo u protekle dvije godine, muška utrka početkom 2022. nekoliko je puta prekidana, mučne scene koje su se događale u ciljnoj areni otišle su u svijet.

I početkom ove godine bilo je problema, na rasporedu su bile dvije utrke, a zbog toplog vremena održana je samo jedna, navode oni.

Od lipnja 2021. na čelu FIS-a je švedsko-britanski poduzetnik Johan Eliasch.

Na glasanju pri njegovu izboru bilo je dosta kontroverzija.

Kongres su tada napustili predstavnici 10-tak nacija, bile su tu i dvije najveće skijaške velesile Austrija i Švicarska, a jedan od onih koji je napustio Kongres je i hrvatski predstavnik Vedran Pavlek.

Saga tu nije stala, slijedile su tužbe, a mnogi su mišljenja da je u svemu tome loše prošao Hrvatski skijaški savez i utrke na Sljemenu.

Otprilike tijekom izbora novog predsjednika, iz kalendara je izbačena muška utrka, sada se spominje izbacivanje i ženske.

Od 2005. na Zagrebačkoj gori održano je 17 ženskih i 12 muških utrka.

Hoće li Zagreb dočekati jubilarnu 30-u, službeno ćemo znati 24. svibnja. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!