13:19 / 24.03.2020.

Autor: HRT

Japanski premijer potvrdio da se odgađaju Olimpijske igre

Foto: Charly Triballeau/Pool via REUTERS

Foto: Charly Triballeau/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Japanski premijer Shinzo Abe ujutro je telefonski razgovarao s s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom.
Japanski premijer Shinzo Abe ujutro je telefonski razgovarao s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom i  složili su se da se Olimpijske igre u Tokiju zbog pandemije koronavirusa odgode za godinu dana.

Prema pisanju Reutersa, Abe je zatražio odgodu i predsjednik MOO-a Thomas Bach složio se s njim da je to jedini mogući potez. Službena odluka MOO-a bit će donesena kasnije danas, kad će biti održan još jedan konferencijski poziv, no nakon što je domaćin zatražio odgodu MOO nema puno izbora, pa je to samo formalnost.

- Olimpijske igre održat će se u cjelosti kao dokaz pobjede nad koronavirusom, rekao je Abe, dodavši da točan termin održavanja još nije dogovoren, ali da se obje strane slažu kako se one moraju održati najkasnije do ljeta 2021. godine. Osim Abea i Bacha na  telefonskoj konferenciji su sudjelovali i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto. Hashimoto je dodala kako će "ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj na svijetu". Također je dodala da odgoda "sigurno" neće biti dulja od godine dana. To će biti prva odgoda Igara u modernoj eri u doba mira. Prije su samo dva svjetska rata u. 20. stoljeću uzrokovala odgodu, a onda i otkazivanje Igara.
U jeku krize s koronavirusom i pod sve jačim pritiscima različitih sportskih organizacija, među kojima su američki plivački i atletski savez, MOO je ranije objavio kako si daje četiri tjedna za odluku o eventualnoj odgodi Igara koje su se trebale održati od 24. srpnja do 9. kolovoza.

Kanada  i Australija su već objavile da neće poslati svoje sportaše na Igre ako se budu održavale ovo ljeto.
Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo

Foto: REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!